14. oktober 2019
Lørdag den 28. september indvier vi Kronprinsesse Marys Bro i Roskilde Fjord, skriver John Schmidt Andersen.            Fotos: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Lørdag den 28. september indvier vi Kronprinsesse Marys Bro i Roskilde Fjord, skriver John Schmidt Andersen. Fotos: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En stærk forbindelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En stærk forbindelse
Debat - 27. maj 2019 kl. 14:21
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af John Schmidt Andersen Borgmester (V), Frederikssund

Til september kan vi indvie Kronprinsesse Marys Bro. Det er noget, jeg personligt ser meget frem til. Der er i mange år - ja i årtier - blevet talt om behovet for en ny forbindelse over Roskilde Fjord, og i 2012 blev det endelig besluttet at bygge en bro. Den vil forstærke forbindelsen mellem Hornsherred og Frederikssund-siden af fjorden, og den vil gøre det endnu nemmere at komme fra den ene ende af kommunen til den anden. Og så vil den ikke mindst få betydning for de mange tusinde borgere, der hver dag kører fra Hornsherred til København og den anden vej.

Infrastruktur i den størrelsesorden, som en ny fjordforbindelse er i, er en statslig opgave, mens det er en kommunal opgave at sikre vækst med gode betingelser for bosætning og for erhvervslivet. Men for at vi i kommunerne kan klare den opgave, skal infrastrukturen være på plads. Der har i mange år manglet statslig investering i vejnettet i Østdanmark. I stedet er pengene brugt i Vestdanmark til trods for, at sjællænderne spilder tusindvis af timer på vejene hvert år. I Nordsjælland har både Hillerød Kommune og Frederikssund Kommune i årevis kæmpet for at få motorveje ført hele vejen fra Købehavn til vores kommuner. Det er tiltrængte motorveje, der vil lette hverdagen betydeligt for mange tusinde borgere i Nordsjælland.

Frederikssundsmotorvejen bliver endnu vigtigere at få færdiggjort, når Kronprinsesse Marys Bro åbner. De, der dagligt passerer den firesporede bro, kommer til en hovedvej med et spor i hver retning. Det er ikke holdbart for hverken vores borgere, der arbejder i københavnsområdet, eller for vores erhvervsliv, der gerne vil tiltrække kvalificeret arbejdskraft til kommunen. Derfor er jeg godt tilfreds med, at folketingspolitikere har fået øjnene op for nødvendigheden af bedre infrastruktur her i Nordsjælland, og at Frederikssundsmotorvejen vil blive forlænget til Frederikssund.

Betalingsbro
Der har været megen kritik af, at man skal betale for at bruge den nye bro. Jeg forstår godt denne utilfredshed. Det er ikke den optimale løsning, og ingen i det daværende byråd ønskede brugerbetaling. Men det var den løsning, der kunne sikre, at broen blev bygget. Jeg forventer da også, at samme model vil blive anvendt på andre nye statslige infrastrukturinvesteringer - som for eksempel den nye Limfjordsforbindelse. Hvis det ikke bliver tilfældet, må vi have Folketinget i tale, og så forventer jeg klart, at der vil blive arbejdet på at fjerne brugerbetalingen på Kronprinsesse Marys Bro, så der er lige vilkår for os alle i Danmark.

På nuværende tidspunkt er der indført et pendlerfradrag for dem, som kører over broen til og fra arbejde. Dertil kommer besparelser i tid og brændstof - både for dem, der benytter den nye bro, men også for dem, der kører over Kronpris Frederiks Bro. Beregninger viser, at nogle vil kunne spare sammenlagt op til 50 minutters transport om dagen, og det er jeg sikker på, at der er mange, der glæder sig over.

Broindvielse og folkefest
Lørdag den 28. september indvier vi Kronprinsesse Marys Bro. Det bliver en festdag, og jeg håber, at rigtig mange borgere vil deltage. Der vil være broløb med tre forskellige distancer, og de 7000 startnumre blev revet væk på lige godt 12 timer. Og alle os, der ikke skal ud at løbe, kan gå en tur på broen og nyde både det imponerende bygningsarbejde, som broen er, og de smukke omgivelser, den ligger i. Der bliver også mulighed for at tage en cykeltur ud på broen. Man kan følge med i programmet på www.festoverfjorden.dk.

Mandag den 30. september vil broen åbne for trafik.