5. august 2020
- Budskabet om at nedbringe antallet af danske rygere støtter vi i Philip Morris. Her har vi truffet en beslutning, der indebærer, at vi dedikerer os til at skabe en røgfri fremtid. Det er en fremtid, der ikke inkluderer cigaretter, og vi ønsker at indfri målet hurtigst muligt, skriver Charlie Stjerneklar.            Foto: Peter Andersen
gallery icon

Se billedserie

- Budskabet om at nedbringe antallet af danske rygere støtter vi i Philip Morris. Her har vi truffet en beslutning, der indebærer, at vi dedikerer os til at skabe en røgfri fremtid. Det er en fremtid, der ikke inkluderer cigaretter, og vi ønsker at indfri målet hurtigst muligt, skriver Charlie Stjerneklar. Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En røgfri fremtid kræver nytænkning og dialog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En røgfri fremtid kræver nytænkning og dialog
Debat - 16. august 2019 kl. 15:07
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Charlie Stjerneklar
Kommunikationschef

Philip Morris Danmark

Rygepolitik var et emne, der blev diskuteret meget i valgkampen, og med god grund. Ifølge Sundhedsstyrelsens seneste opgørelse over danskernes rygevaner er der desværre sket en markant stigning i antallet af rygere de seneste to år. Dette skal ses i lyset af årtiers forsøg med forbud, prisstigninger og advarsler. Senest vedtog Helsingør Kommune i juni et rygeforbud for kommunens ansatte.

Budskabet om at nedbringe antallet af danske rygere støtter vi i Philip Morris. Her har vi truffet en beslutning, der indebærer, at vi dedikerer os til at skabe en røgfri fremtid. Det er en fremtid, der ikke inkluderer cigaretter, og vi ønsker at indfri målet hurtigst muligt.

Vi er nu i en situation, hvor næsten hver fjerde dansker ryger. Samtidig står vi, ifølge Sundhedsstyrelsen, tilbage med ca. 400.000 danskere, der ikke ønsker at stoppe med at ryge. Spørgsmålet er, hvordan vi både sikrer, at færre unge i fremtiden ryger, og samtidig får de rygere, der ikke ønsker at stoppe med at ryge, til at skifte fra cigaretter til mindre skadelige, røgfrie alternativer. I Philip Morris er vi klar til at bidrage til løsningen.

En ny national strategi
Hvis vi skal skabe et røgfrit Danmark, bliver vi nødt til at flytte de ca. 400.000 danskere, der ikke ønsker at stoppe med at ryge, væk fra cigaretterne og over til mindre skadelige og røgfrie alternativer.

Og lad mig understrege: Det allerbedste valg for dit helbred er ikke at begynde at ryge. Og ryger man, er det bedste, man kan gøre, at stoppe. Vil man ikke stoppe, så skift til et bedre alternativ. Vi mener, at afgiftsstigning og andre tiltag mod rygning skal kombineres med en pragmatisk tilgang til adfærdsændringer, hvor man inddrager en national strategi for skadesreduktion.

Ikke risikofrit
I stedet for udelukkende at fokusere på rygestop bør der i Danmark også fokuseres på skadesreduktion. Det er dog vigtigt at understrege, at skadereducerende produkter ikke er risikofrie, men udsætter forbrugeren for færre skadelige stoffer end en cigaret.

Denne pragmatiske tilgang har allerede vist sig succesfuld uden for Danmarks grænser. Skæver vi til Storbritannien, har man haft succes med en målrettet indsats, der tager afsæt i skadesreduktion. Det bekræfter Public Health Englands seneste opgørelse fra juli. Her viser tallene, at 2,8 millioner briter bruger E-cigaretter, og at E-cigaretten er det mest populære redskab til rygestop.

Det er en udvikling, som vi bliver nødt til at tage ved lære af i Danmark, hvis vi skal nedbringe antallet af cigaretrygere. For faktum er desværre, at mange danske rygere ikke ønsker at kvitte smøgerne. Derfor bør man - sideløbende med indsatser for fuldt rygestop og øvrige tiltag - tillade meningsfuld information til danske rygere om røgfrie alternativer som eksempelvis E-cigaretter eller opvarmet tobak, der begge er beviselige bedre alternativer til den mere skadelige cigaret. Når den nye sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sætter en ambitiøs retning for et røgfrit Danmark, så mener vi, at han bør arbejde sammen med industrien om at finde fælles mål og konkrete løsninger.

Vores konkrete målsætning er at indfri vores røgfrie vision så hurtigt som muligt. Desværre ved både vi og myndighederne, at det vil tage tid, når ca. én ud af fire danskere ryger. Rammen for røgfrihed er sat til 2030. Mit ønske er dog, at vi når det inden 2030, men det kræver dialog.

Tror på dialogen
Vi tror på dialogen. Uden dialog mellem industri og myndigheder risikerer vi at spilde tiden.

Ansvarlig dialog med tobaksindustrien betyder ikke, at man lægger al kritisk sans på hylden. Det bedste vil altid være at stoppe med at ryge.

En ansvarlig dialog betyder snarere, at vi i fællesskab ser på, hvordan forskning, produktinnovation og teknologiske fremskridt kan bidrage til at løse en af vores helt store samfundsudfordringer og give 400.000 danske rygere bedre muligheder.

Lad os i fællesskab gøre Danmark røgfrit inden 2030.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?