15. juni 2021
Overordnet skal grøn el ind i alle sektorer: Transport, fjernvarme, individuel varme i private boliger, industri, landbrug, bygninger osv. 

Og vi skal videre end det. Vi skal omdanne el fra vindmøller til grønne brændstoffer, som kan tankes af fly, skibe og lastbiler. 

Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Overordnet skal grøn el ind i alle sektorer: Transport, fjernvarme, individuel varme i private boliger, industri, landbrug, bygninger osv. Og vi skal videre end det. Vi skal omdanne el fra vindmøller til grønne brændstoffer, som kan tankes af fly, skibe og lastbiler. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: El er klimakampens kraftigste våben - brug det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

El er klimakampens kraftigste våben - brug det
Debat - 11. juni 2021 kl. 07:36

Af Lars Aagaard, adm. direktør, Dansk Energi

Danmark er et lille land - men hvad angår grøn energi, er vi i verdenseliten. Når det kommer til at etablere vindmøller og solceller, der kan konkurrere med kul, olie og gas, er vi helt i top.

Til gengæld halter det med at bruge den klimavenlige el, og vi sakker bagud sammenlignet med vores nordiske naboer. Ja, faktisk er elektricitetens andel af vores samlede energiforbrug lavere end i Ukraine og Grækenland.

Og den går ikke. Skal vi bekæmpe klimaforandringerne og nå vores ambitiøse klimamål her til lands, skal danskerne sætte klimavenlig el til vores biler og boliger. Det samme gælder vores erhvervsliv og i øvrigt alt, der bevæger sig - også lastbiler, færger og fly.

Derfor er det godt, at Folketinget har bedt regeringen om en samlet elektrificeringsstrategi: Vi skal både indføre afgifter, der får alle til at vælge grøn energi, grøn opvarmning og grønne biler. Og vi skal skabe plads i de kabler, der fører grøn el fra vindmøller til kunder, og opstille ladestandere til vores biler. Men vi skal også finde plads til havs og på land til flere vindmøller og solceller, så vi kan høste grøn energi og omdanne den til el.

Grøn el til lave priser
Danmark har vist verden, at vi med vindkraft kan skabe grøn el til lave priser. Nu skal vi vise verden, vi kan flytte forbruget væk fra kul, olie og gas og endegyldigt nedsætte vores udslip af skadelige klimagasser. Værktøjet ligger lige for: Elektrificering af vores energiforbrug.

Vi kan ikke bekæmpe klimaforandringerne kun med el. Slet ikke.

Men grøn el er omdrejningspunktet for at få reduceret CO2-udledningerne, øge energieffektiviteten og nå vores klimamålsætninger - naturligvis hjulpet på vej af biogas, overskudsvarme og bæredygtig biomasse.

Kendere kan tage et kig i rapporten fra regeringens Klimapartnerskab for Energi og Forsyning: Den viser, at skal vi nå det ambitiøse danske klimamål om at reducere 70 procent af CO2-udledningerne i 2030, skal vi bruge el til dobbelt så meget. Eller den nyligt offentliggjorte analyse fra det Internationale Energiagentur, der viser vejen til, hvordan verden kan leve op til Parisaftalen. Igen er elektrificering af vores energiforbrug den hovedvej, som bringer os i mål.

Så opgaven er egentlig ligetil. Vi skal lade være med at brænde kul, olie og gas og i stedet bruge el. Vi skal køre elbil og varme vores hus op med en varmepumpe. Overordnet skal grøn el ind i alle sektorer: Transport, fjernvarme, individuel varme i private boliger, industri, landbrug, bygninger osv.

Og vi skal videre end det. Vi skal omdanne el fra vindmøller til grønne brændstoffer, som kan tankes af fly, skibe og lastbiler.

Alt det skal elektrificeringsstrategien sætte fart på. Politikerne skal bruge den til at sætte klare mål for, hvordan vi kan bruge el til mere. Efterfølgende klimatiltag og -aftaler skal holdes op mod de mål. Der er ikke brug for flere analyser af fremtidige scenarier. Der er brug for handling.

Danskerne skal selvfølgelig fortsat have adgang til energi, som er til at betale, og Danmark har derfor behov for et elsystem, der virker. Vi skal derfor investere i stærkere kabler, der fragter grøn el fra vindmøller og solceller til vores elbiler og varmepumper. Folketing og regering har ansvaret for at give energisektoren mulighed for at investere flere penge i kabler, transformerstationer og smarte løsninger, så den grønne energi flyder sikkert og lydefrit ud til forbrugerne - uden bøvl, uden nedbrud, uden at gøre så meget væsen af sig.

Grøn, elektrisk fremtid
Og det kan branchen sagtens. Hvis politikerne sørger for rammerne - så sørger de nuværende ejere af elnettet for at fremtidssikre det, så alle kunder lægger lige så lidt mærke til det som i dag - fordi det fungerer. Også i en fremtid, hvor danskerne vil bruge el til meget mere.

Vi forlod ikke stenalderen, fordi vi løb tør for sten. Vi fandt på noget bedre. Nu har vi muligheden for at lægge tiden med kul, olie og gas bag os og træde ind i en grøn og elektrisk fremtid. Det kan kun gå for langsomt.

Vi hører til i verdenseliten på produktion af grøn el. Og når Verden skal elektrificeres, kan Danmark være det foregangsland, der viser den elektriske vej. På den måde, kan vi gøre en forskel.

Vi skal gå fra at være verdens bedste til at producere grøn el til også at være det mest elektrificerede land. Grøn el er klimakampens kraftigste våben. Lad os bruge det.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?