7. august 2020
(C)  Copyright: Jens Wollesen ¬  ¬ Foto: Jens Wollesen
(C) Copyright: Jens Wollesen ¬ ¬ Foto: Jens Wollesen
Foto: (C) Copyright Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: EU-hængehovederne tabte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU-hængehovederne tabte
Debat - 29. juli 2020 kl. 22:52
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

EU's budget

Af Søren D. Sørensen

Budstikken 92, Taastrup

Med vedtagelsen af EU's budget for de kommende syv år samt genopretningsfonden efter Covid-19 har Europa vundet, medens hængehovederne, som er en broget forsamling af Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, præsident Putin, præsident Erdogan, premierminister Boris Johnson samt præsident Trump, tabte. De har et fælles ønske om, at EU skal falde fra hinanden, hvorefter det ville blive alles kamp mod alle.

Hovedposterne i EU's budget er fordelt over følgende hovedposter: Samhørighed, hvor budget falder fra 33 procent til 26 procent. Landbrugsstøtten falder fra 37 procent til 23 procent. Migration, hvor udgifterne til migration og grænsebeskyttelse stiger fra 74,5 mia. til 169 mia., en stigning, som især Dansk Folkeparti og Ny Borgerlige burde være glade for, da det handler om beskyttelse af EU's ydre grænser. Grøn omstilling stiger fra 1700 mia. til 3300 mia. eller fra 20 cent pr. euro til 30 cent pr. euro. Yderligere er der afsat en pulje på 17,5 mia. til grøn omstilling i de fattigste dele af Europa. Endelig etableres der en pulje på fem mia. euro til lande, der økonomisk rammes uforudset hårdt af brexit.

Hertil kommer pengene i genopretningsfonden efter Covid-19 på 5600 mia. kr., som fordeles med 390 mia. i eurotilskud, medens resten 360 mia. ydes som eurolån. Og i modsætning til redningspakkerne efter finanskrisen i 2008/2009 er midlerne fra Covid-19-midlerne denne gang behæftet med betingelser om reformer til gengæld for udbetaling til de fremlagte projekter, der skal godkendes af EU-kommissionen, før der kan ske udbetaling.

Alt i alt en nødvendig indsats for at genrejse Europa efter den største udfordring, verden har været udsat for siden Anden Verdenskrig. En indsats, der tåler sammenligning med den amerikanske Marshallhjælp, der hjalp Europa på fode efter krigen, men som Sovjetunionens leder Josef Stalin forhindrede anvendt på de østeuropæiske lande.

Med andre ord lykkedes det ikke for hængehovederne at splitte Europa i denne omgang, tvært imod synes det at være gået op for EU's ledere, at i en verden med Trumps »Amerika først«, en Putin der lurer på, hvor han kan stikke kniven ind næste gang og en Erdogan, der trækker Tyrkiet i en islamisk retning samt et Storbritannien, der drømmer sig tilbage til British Commonwealth, ja, da må EU finde sine egne ben at stå på.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?