26. september 2020
16012019 Frederikssund: Frederikssunds borgmester John Schmidt Andersen (V) på bænk med udsigt til Selsø Sø. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

16012019 Frederikssund: Frederikssunds borgmester John Schmidt Andersen (V) på bænk med udsigt til Selsø Sø. Foto: Allan Nørregaard
Foto: Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det er tid til handling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er tid til handling
Debat - 09. december 2019 kl. 13:28

John Schmidt Andersen Borgmester (V) Frederikssund Kommune

Den 27. februar besluttede et flertal i byrådet, at Frederikssund Kommune skulle gå sammen med 19 andre kommuner i et fælles sagsanlæg mod staten.

Sagen drejer sig om den udligningsordning, som skal udjævne forskellene mellem de velstillede og de mindre velstillede kommuner. Ordningen er meget kompleks og omfordeler penge mellem kommunerne efter en lang række kriterier og sociale forhold. Et af parametrene er antallet af udlændinge og deres uddannelsesniveau. Her mener vi og de 19 andre kommuner, at vi er blevet snydt, fordi Økonomi- og Indenrigsministeriet i en periode har brugt et mangelfuldt beregningsgrundlag. Det har betydet, at en række kommuner har modtaget for mange penge, mens en række andre kommuner er gået glip af betydelige millionbeløb. For Frederikssund Kommune drejer det sig om et beløb i størrelsesordenen 55 millioner. kr. samlet for årene 2017 og 2018. Foreløbig afventer vi, at Lolland og Jammerbugt Kommuners sager køres som prøvesager ved domstolen.

Store konsekvenser
Det er væsentligt at bemærke, at ministeriet har erkendt fejlen og ændret i beregningsgrundlaget, så fejlen nu er rettet. Men som nævnt har det haft store økonomiske konsekvenser for os og en række andre kommuner. Et beløb i størrelsesordenen 50 mio. kr. kunne række til megen velfærd i en kommune af vores størrelse. Men indtil videre har ministeriet ikke taget initiativ til at kompensere kommunerne for fejlen, og der er nu gået over et år uden afklaring.

Sagen har naturligvis skabt et vist politisk røre, og i september 2018 foreslog Socialdemokratiets daværende kommunalordfører Magnus Heunicke at kompensere de kommuner, der har mistet penge på fejlen. Det skulle gøres ved samlet at tilbyde dem 2,2 milliarder. kr. som et engangsbeløb, der kunne gøre en del af skaden god igen. Magnus Heunicke sagde blandt andet:

»Det kan dokumenteres, at kommunerne er blevet snydt for de her beløb på grund af en fejl, som de ikke selv har begået. ... Det skal være en engangskompensation. Og vi kan ikke vente på, at der først skal udarbejdes en ny udligningsreform«.

Heunickes løfte blev gentaget af daværende formand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen.

Nu er Mette Frederiksen blevet statsminister, og som sådan ville det klæde hende og Socialdemokratiet at stå ved det forslag, hendes eget parti fremlagde i 2018. En kompensation på 2,2 milliarder kr. til de kommuner, der er kommet i klemme på grund af fejlen, vil ikke dække det samlede tab - for fejlen rækker mange år tilbage i tiden. Men det vil dog være en anerkendelse af den fejl, der er sket og et plaster på såret.

Konstruktivt samarbejde
I kommunerne ønsker vi allerhelst et godt og konstruktivt samarbejde med regeringen og statsapparatet. Derfor er retssager ikke et redskab, vi normalt tyer til at bruge. Men sagen her har så stort et omfang, at vi ikke blot kunne se til, at pengene var tabt. Derfor fandt vi det nødvendigt at bruge dette redskab til at forsøge at få landspolitikerne i tale for at finde en løsning.

Derfor skal min opfordring til statsministeren lyde: Lad os klare denne sag uden for retslokalet, ved at du står ved dit forslag fra 2018 om en kompensation. Det vil være en ordentlig og redelig måde at klare sagen på, og samtidig sparer alle parter ressourcer til en muligvis langstrakt retssag.

Har debatten om sexisme taget overhånd?