8. marts 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Der findes også andre sygdomme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der findes også andre sygdomme
Debat - 12. februar 2021 kl. 14:26

Cancer m.m.

Af Mia Grandahl Speciallæge i Psykiatri Granhøj 2, Hillerød

Corona findes. Så det gør indtryk, når medierne skriver om, hvordan det er at dø med Covid-19.

»Jeg kan ikke få luft«. Hvor skræmmende at tænke på!

Hvor uhyggeligt. Tænk at dø mellem lægernes hænder, uden at de kan stille noget op. Dette er umuligt at være uenig i. Det er aldrig rart at miste nogen. Det er ganske frygteligt.

Som det er nu, har regeringens håndtering af coronakrisen alt for store konsekvenser. En af de meget betydende er, at flere og flere mistrives. Især de unge.

Under mit arbejde som psykiater har jeg ikke oplevet, at nogen af mine patienter har taget deres eget liv. På trods af, at der er en betydelig øget risiko for dette i psykiatrien. Det er mit job at behandle mennesker, så de holder op med at have lyst til at tage deres eget liv. At passe på dem.

Massiv stresspåvirkning
Lige nu er befolkning en under en massiv stresspåvirkning. Når man er det, så stiger adrenalin-, noradrenalin- og cortisol- niveauet i blodet, og man producerer dynorphin, et en- dorfin, der har til funktion at nedregulere de områder i hjernen, der har med behov at gøre. Derfor nedreguleres evnen til at have lyst til noget. Lyst til at spise, at arbejde, til at have sex.

Bliver man igennem længere tid udsat for stresspåvirkning, så bliver disse områder mindre, og man er i øget risiko for at udvikle depression. Derfor ser vi nu flere og flere mennesker, især unge, der mistrives.

Med depression følger tanker om ikke at være noget værd. Ikke at have ret til at leve. I værste fald fører det til selvmordsforsøg. En meget livsfarlig tilstand at befinde sig i.

Mange fordomme
Jeg er tiltagende bekymret for den udvikling, vi ser i samfundet lige nu. Lige nu får corona al det politiske lys. Vi har glemt hjertekarsygdomme, cancer og ikke mindst de psykiatriske sygdomme. Det er vi vant til i psykiatrien. Der er mange fordomme forbundet med psykiatriske sygdomme.

Ikke desto mindre er de psykiatriske sygdomme lige så reelle som Covid-19. Det er sygdomme i hjernen, der kan ramme alle.

Jeg tror på, at vi kan komme igennem coronakrisen uden den massive påvirkning af samfundet, som vi ser nu. Uden tvang. Uden at isolere mennesker i deres hjem. Uden at frarøve mennesker deres hverdag. Den hverdag der giver dem mening og indhold i deres liv. Giver dem lyst til at leve.

Uden at børneafdelingerne skal rapportere om, at børn og unge er begyndt at skade sig selv mere.

Regeringen har igennem flere år arbejdet på at nedbringe tvang i psykiatrien. Så det kan undre, at de nu er villige til at bruge tvang ude i samfundet. Jeg beder inderligt regeringen om at udvise rettidig omhu og huske, at der findes andre sygdomme end Covid-19.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?