3. december 2020
Ambassadør Jens Kisling i ført mundbind på ambassadens terrasse.  	                                                                     Foto: Ambassaden
gallery icon

Se billedserie

Ambassadør Jens Kisling i ført mundbind på ambassadens terrasse. Foto: Ambassaden
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: »Den nye normalitet«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

»Den nye normalitet«
Debat - 13. november 2020 kl. 08:03

Af Jens Kisling, Danmarks ambassadør i Madrid

Da regeringen i Spanien i foråret præsenterede sin plan for nedeskaleringen af den totale »lockdown«, som Spanien i ugevis befandt sig i, kaldte man perioden efter selve nedlukningen for »ny normalitet«. Og her godt otte måneder efter, at Covid-19 for alvor ramte Spanien, er det egentligt et meget godt billede på den tilstand, vi befinder os i.

For corona og værnemidler er blevet hverdag, og det føles nu næsten »normalt« at have sit mundbind på, så snart man forlader sin bolig. Man ser cyklister med mundbind på - og sågar bilister, alene i bilen, med mundbind. Det har vi også inde på den danske ambassade, når vi bevæger os rundt og har møder.

Udover mundbind bliver restriktionerne flere og flere. I flere spanske regioner er barer og restauranter totalt lukkede, der er udgangsforbud om natten og et nationalt forsamlingsforbud på maks. sek personer.

Det er klart, at man som almindeligt menneske er meget berørt og begrænset af de mange restriktioner. Men det er nu min oplevelse, at få klager meget over restriktionerne. Det er selvfølgelig på et bagtæppe af, at Spanien er og har været ekstremt hårdt ramt af coronasmitten. Der er nu over 1.300.000 smittede og 39.000 døde. Relativt til befolkningens størrelse et af de højeste smitte- og dødstal i verden.

Svær at overholde
Men der er ingen tvivl om, at den sociale begrænsning er svær at overholde. Og det bliver kun sværere, jo nærmere julen og højtiderne, vi kommer. Spanierne har tradition for mange familiesammenkomster over året og for tætte sociale kontakter. De går normalt meget ofte på caféer, restauranter og barer. Derfor føler de sig også ekstra hårdt ramt af restriktionerne.

Det hører med til billedet, at Spanien også er ekstremt hårdt ramt på økonomien, og de færreste ønsker et scenarie, hvor man lukker så meget ned, at det i endnu højere grad påvirker virksomhederne. Det er særligt barer, restauranter, cafeer og hoteller, der er ramt sammen med turismen. Og de står tilsammen for en meget stor andel af den spanske økonomi og beskæftigelse.

Med sloganer som »Spanien kan« prøver den spanske regering at indgyde kampgejst og optimisme hos befolkningen og i udlandet om Spaniens vilje og kapacitet til at bekæmpe coronavirussen og alle dens konsekvenser.

Men coronaen fortsætter sit faste greb om det spanske samfund, og der er langt fra lys på den anden side. Der er ingen tvivl om, at myndighederne gør alt, hvad de kan, for at undgå en total nedlukning med udgangsforbud, som vi så det i foråret. Det vil, hvis det sker, påvirke økonomien, som allerede er ekstremt ramt, og det ville formentlig føre til en masse protester blandt befolkningen.

Og det vil puste til den indenrigspolitiske konflikt, som eksisterer mellem de politiske partier om håndteringen af corona. I Spanien er der langt fra tværpolitisk »borgfred« om vejen frem.

De næste to til tre uger vil være afgørende. Indtil da holder vi vejret under masken, og, som det er vanligt i den nye normalitet, holder vi os for os selv.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?