18. december 2017
Flere elever fortæller, at kørekortet giver adgang til job, dog ikke før prøven er bestået. Lige der står de i et tomrum uden job og helt magtesløse, skriver Marietta Jensen (billedet) og Jørn Manniche.
Flere elever fortæller, at kørekortet giver adgang til job, dog ikke før prøven er bestået. Lige der står de i et tomrum uden job og helt magtesløse, skriver Marietta Jensen (billedet) og Jørn Manniche.
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: De unge venter og venter, minister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De unge venter og venter, minister
Debat - 31. marts 2017 kl. 21:37
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Åbent brev til justitsminister Søen Pape Poulsen (K)

Af Marietta Jensen, Køreskolen 4100 og Jørn Manniche, Manniche's Køreskole - begge Ringsted

Det summer af liv. Den kommende generation glæder sig til at få lov til at arbejde, komme i lære, gå på skole og i det hele taget blive en vigtig del af vort velfærdssamfund.

Når de unge bliver 18 år, har de ret til at erhverve sig et kørekort. Det er kørelærernes fornemste opgave at uddanne aspiranterne, så de står klar til at blive kontrolleret af politiet, inden den nye trafikant slippes løs.

Alt dette forløber helt uden problemer, lige indtil der står teori eller køreprøve i planen, så er døren smækket i og eleven samt kørelæreren venter, venter, venter!

Helt galt går det nu, hvor der politisk er banet vej til et kørekort også for 17-årige. En hel årgang får nu mulighed for at gå gennem det samme »prøvesystem«, uden at det er blevet udvidet tilsvarende. Politisk (halvt) arbejde, hvor der loves en masse uden at tilpasse følgerne af denne lov.

Forventningsfuld start
Eleven starter forventningsfuldt på sin uddannelse og følger, overvåget af politiet, de lektionsplaner, der er lagt for det pågældende kørekort. Når så eleven er klar til sin teoriprøve, opstår så det første stop i form af ventetid på en-to måneder. I denne ventetid skal eleven køre træningskørsel, bedst to gange om ugen med omkostninger til følge.

Når eleven har bestået teoriprøven, opstår så næste stop inden køreprøven med ventetid igen, nu på på en-tre måneder eller mere. Igen må eleven køre for ikke at miste den opnåede kørefærdighed inden prøven. Hvis eleven dumper til den længe ventede prøve, starter en helt ny og lang ventetid!

Flere elever fortæller, at kørekortet giver adgang til job, dog ikke før prøven er bestået. Lige der står de i et tomrum uden job og helt magtesløse. Arbejdsgiverne er tvungne til at finde andre løsninger for at klare deres produktion.

En lille virksomhed, der forsøger at betjene de kunder, der opsøger køreskolen, bedst muligt, kan kun drives, hvis der er et elevflow, således at der kommer en omsætning.

Vi køreskoler, små selvstændige virksomheder, overlever sagtens små forstyrrelser, der med tiden kan opstå i forbindelse med køreprøver. Vi har dog for tiden en forstyrrelse siden maj 2016 med lange og stigende ventetider på teori- og køreprøver uden udsigt til en løsning.

Øst for Storebælt ønsker køreskolerne kun, at hjulene ruller, så vore forretninger kan give verdens bedste kørekort men det går ikke uden dig, Søren Pape Poulsen.