13. august 2020
374
374
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: De pårørende bliver nedslidte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De pårørende bliver nedslidte
Debat - 10. december 2019 kl. 13:31
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kronisk syge

Af Christina Thorholm, Hillerød

Formand for udvalget for Omsorg og Livskraft Byrådsmedlem (R)

Mennesker med kroniske lidelser bliver i dag behandlet ambulant, og opholdet på hospitalet skal være så kort som muligt. Sådan en politik og praksis overlader en stor opgave til de pårørende. Mange af dem bliver slidt ned, fordi opgaven er stor, når ægtefælle, barn eller familiemedlem lever med en kronisk sygdom.

Det kan få alvorlige konsekvenser at være pårørende, og undersøgelse viser, at det kan ende med, at man bliver så presset, at man selv bliver syg med stress eller depression, og at nogle mennesker kan blive helt uarbejdsdygtige.

Det kan vi som samfund ikke være bekendt. Vi kan gøre meget for at forbedre vilkårene for de pårørende. For pårørende til demente er der politisk aftalt en pårørendeindsats, men for de mange andre pårørende, som støtter op om medmennesker med andre kroniske sygdomme, er der ingen eller meget begrænset hjælp at hente.

Hjælp til alle pårørende
Vi prøvede at finde penge til det i de nylige kommunale budgetforhandlinger i Hillerød Kommune til en pårørendekonsulent, men det blev der desværre ikke plads til. Jeg vil ligesom flere af patientforeningerne arbejde for, at der er hjælp til alle pårørende over hele landet. Det skal være en støtte, som alle mennesker i hele Danmark skal have mulighed for at få, og derfor skal det besluttes på Christiansborg.

De store patientorganisationer mener, at der er behov for, at Danmark etablerer et videnscenter for pårørende, så fagfolk får viden om, hvilken hjælp der gør den største forskel, og at der bliver udarbejdet en national strategi for at hjælpe de pårørende. Det vil jeg støtte op om bliver besluttet.

Det er både uklogt og dyrt for samfundet, når pårørende presses så meget, at de ikke kan passe deres uddannelse eller job - eller selv udvikler svære sygdomme. Vi skal derfor lægge pres på politikerne for, at de pårørende får andre og bedre vilkår, og vi skal tale højt om den støtte, der vil gøre det afgørende lettere at passe sin syge ægtefælle eller barn uden selv at blive syg af det.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?