25. september 2020
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Danmark bør prioritere klart hvem der skal testes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmark bør prioritere klart hvem der skal testes
Debat - 26. marts 2020 kl. 13:04
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af John Hansen København
cand.merc., bachelor i datalogi/filosofi

Der kommer i øjeblikket to forskellige budskaber fra Italien mht. at bekæmpe ny corona virus smitte (Covid-19):

1.) Luk helt ned! (pga. fiasko)

2.) Test, test, test! (pga. succes)

Ad 1.) Det første budskab kommer fra læger og myndigheder, fordi der bliver ved med at være flere og flere syge og dødsfald til trods for de restriktioner, man har indført for befolkningens færden mv. Derfor ønsker man mere af det samme, dvs. endnu flere restriktioner.

Ad 2.) Det andet budskab kommer fra den lille landsby Vò på ca. 3000 indbyggere, hvor den første italiener døde af coronavirus (Covid-19). Her testede man alle indbyggerne og udryddede smitten i løbet af 14 dage. Succesen forklares bl.a. med, at test afslører mange syge uden symptomer, som er smittefarlige. De smitter altså med corona virus, selvom de ingen symptomer har!

Konklusion: Restriktioner kan ikke stå alene. Vi skal teste mere. Og hvis sundhedsvæsenet i Danmark ikke har ressourcer til det, så må ressourcerne findes i det private erhvervsliv eller andre steder. Jeg kan ikke forstå, hvis argumentet er, man skal være sundhedsuddannet for at tage en prøve fra det rigtige sted i en anden persons næse eller hals. Hvor svært kan det være? Hvis problemet er tekniske ressourcer, så har Danmark rigtig mange førende virksomheder indenfor medicin og bioteknologi. Danmark kan teste, hvis myndighederne vil det!

Jeg vil endda gå videre og advare mod den kampagne, nogle læger m.fl. fører i øjeblikket under slogans som »Bliv Hjemme« og lignende, som ensidigt fokuserer på isolationsstrategien (1). Faren er, at man vælger det fra, som virker for alvor, og at der er nogle uheldige bivirkninger ved »Bliv Hjemme« i forhold til at holde samfundet i gang, undgå panik, holde sig psykisk og fysisk sund, f.eks. lade folk holde sig i form med gåture, stavgang, løb eller cykling.

Mere målrettet
Det er nemlig også meget vigtigt at teste (2), så man kan være målrettet. Den manglende virkning af restriktioner i Italien viser, at man kan skyde med spredehagl uden at ramme særlig meget.

Man kan selvfølgelig ikke teste alle 5,8 mio indbyggere i Danmark på kort sigt, men man kan jo prioritere dem, der, til trods for restriktioner, har højest risiko for at blive smittet og/eller smitte andre med coronavirus, f.eks.:

1. Personer, der har været i nær kontakt med patienter, der er blevet testet positive for corona virus (covid-19).

2. Læger, sygeplejersker, social- og sundhedspersonale samt redningsvæsen (ambulancer, brandvæsen, mv.).

3. Tandlæger og tandplejersker.

4. Politifolk.
5. Buschauffører, togpersonale, stewardesser, piloter og lignende.

6. Folk, der lever på gaden i en eller anden grad, f.eks. hjemløse, stofmisbrugere, dealers, prostituerede, nogle grupper af unge.

7. Medarbejdere i supermarkeder og på apoteker.

8. Medarbejdere indenfor transport og logistik, som distribuerer til supermarkeder og apoteker.

9. Postbude og omdelere af takeawaymad, pakker, aviser, blade og reklamer.

10. Indsatte i fængsler, patienter på hospitaler, ældre på plejehjem og lignende.

11. Medarbejdere i Forsvaret, grænsekontrol, lufthavne.

12. Andre ansatte, som er nødt til at gå på arbejde med smittefarlig kontakt til andre mennesker enten direkte eller via fødevarer, f.eks. politikere, journalister og kokke.

13. Personer som overtræder restriktioner, f.eks. holder fest.

14. Børn, der har leget med andre børn fra andre husstande.

Kilder mht. 2 (på engelsk): Teststrategi i Vò: instagram.com/p/B99AGtHAYYs/ og theguardian.com/commentisfree/2020/mar/20/eradicated-coronavirus-mass-testing-covid-19-italy-vo

Drive-through coronavirus test i Sydkorea: youtube.com/watch?v=ZKds6_dMS74

Kilder mht. 2 (på dansk): »Hjemmetest« på vej i Danmark i lille antal. www.dr.dk/nyheder/indland/hjemmetest-skal-give-overblik-over-coronasmittede-danskere

Mangel på reagenser stopper for tests: nyheder.tv2.dk/samfund/2020-03-21-regioner-kan-ikke-love-coronatest-til-alt-sundhedspersonale og nyheder.tv2.dk/samfund/2020-03-21-forsker-vanvittigt-at-syge-med-symptomer-ikke-testes samt dr.dk/nyheder/indland/sundhedsministeriet-mere-offensiv-strategi-skal-sikre-flere-test-coronavirus

Kilde mht. 1 (på dansk): Restriktioner har ikke været nok i Italien: nyheder.tv2.dk/udland/2020-03-20-italienerne-troede-kurven-ville-knaekke-i-stedet-saetter-de-tragisk-rekord.

Har debatten om sexisme taget overhånd?