17. januar 2021
Karl Gabor
gallery icon

Se billedserie

Foto: Karl Gabor
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dagen før og dagen efter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dagen før og dagen efter
Debat - 23. december 2020 kl. 12:31

Ambassadøren har ordet

Af Vibeke Rovsing Lauritzen, Danmarks ambassadør i Sverige

Lillejuleaften var dagen før, som næsten ikke var til at klare af bare spænding, da man var barn. I år er det dagen efter for mig og alle de danskere og svenskere, som bliver berørt af grænselukningen, som trådte i kraft i går. Det har været nogle hektiske dage, siden den svenske regering holdt pressemøde den 21. december og orienterede om beslutningen om at lukke grænsen til Danmark dagen efter. Det var det også i marts, da den danske regering besluttede at lukke grænsen. Begge beslutninger blev begrundet i ønsket om ikke at få grænseoverskridende smitte.

Smittespredningen er høj på begge sider af Øresund, og den svenske indenrigsminister orienterede på pressekonferencen om bekymring i Sydsverige for, at danskere vil tage til Sverige for at shoppe i juledagene, nu hvor shoppingcentrene var lukkede i Danmark.

Som det var tilfældet i marts, da Danmark lukkede grænsen, er der opstået mange spørgsmål fra berørte borgere på begge sider af sundet. Vi er i løbende kontakt med de svenske myndigheder med henblik på afklaringer, men alle spørgsmål kan ikke blive besvaret i det ønskede tempo. Mange må ændre planer som følge af, at der nu er begrænsede transportmuligheder til Bornholm eller adgang til ødegården.

Det er stadig en fælles vision for de nordiske regeringer, at Norden skal blive verdens mest bæredygtige og integrerede region, men man har været nødt til at foretage særlige tiltag som følge af den alvorlige Covid-19. Der er dog lys for enden af tunnelen. Hen over julen påbegyndes vaccinationsindsatsen - tunnelen er lang, men det går den rigtige vej.

Vi trænger også i den grad til lys. »Mor, se solen«, udbrød min datter i lørdags, da vi sad og pakkede de sidste julegaver ind. Og hun havde ret - det var første gang, solen tittede frem på decemberhimlen. Jeg må indrømme, at jeg ikke helt har leveret det, jeg lovede mine teenagebørn sidste år, da det lå i kortene, at jeg skulle være ambassadør i Stockholm. »I kan se jeres venner ofte - enten i Stockholm eller i København - og I vil opleve en vinter, der er meget smukkere end i Danmark.«

Som ung studerende var jeg i praktik her i byen, og der var smukt hvidt fra midten af november og resten af vinteren - solen skinnede, og kulden bed i næsen. Sidste år fik vi næsten ikke sneen at se i Stockholm, og i år - hvor vi nok alle mere end nogensinde trænger til lys og sol - har det været gråt i gråt. November var den varmeste i mands minde, og december var uden solskinstimer frem til som nævnt i lørdags.

Men der er sne i den nordlige del af landet. »Driving home for Christmas« har en anden dimension her i Sverige, hvor der eksempelvis er mere end 1800 km fra Malmø til Kiruna. Og mange har åbenbart valgt at køre selv, efter myndighederne har manet til forsigtighed ved brug af offentlig transport i juledagene. Biludlejningsfirmaerne melder næsten alt udsolgt.

Noget helt specielt
En julemåned i Sverige er noget specielt. Det er ikke bare selve juledagene, men der er gode trædesten på vejen dertil. Den 10. december er der Nobeldag og den 13. december Luciadag. Covid-19-pandemien har imidlertid betydet, at de mange smukke luciaoptog i år mestendels har været digitale, og der var heller ingen Nobelgalla med uddeling af priser. Stockholmerne blev dog ikke helt snydt, for i anledning af Nobeldag var der smukke lysinstallationer rundt i byen.

Håbet fra sommeren og det tidlige efterår om, at Sverige skulle blive mindre ramt af den anden bølge på grund af en højere grad af immunitet og en mere langsigtet strategi, er blevet gjort til skamme. Her i december er der på bare 14 dage ca. 1000 personer, som er døde med Covid-19 - det samme som i Danmark under hele pandemien. Effekten af at påvirke svenskernes opførsel alene gennem anbefalinger har ikke virket i samme grad som i foråret, og de seneste måneder er anbefalinger og restriktioner løbende blevet strammet.

Parallelt hermed har den svenske regering i stigende grad overtaget styringen med smittebekæmpelsen og indført hårdere tiltag. Svenske medier ser grænselukningen mod Danmark i denne optik. Statsminister Stefan Löfven optræder nu jævnligt på pressekonferencer. Statsepidemiologen Anders Tegnell er trådt i baggrunden. Der er indført forbud mod salg af alkohol efter kl 20 og man må ikke være mere end fire i et selskab, hvis man spiser ude. Men detailhandlen og restaurationsbranchen er fortsat åbne. Generelt opfordres man til ikke at samles mere end otte personer. Det er også disse rammer, som vil gælde over og nytår.

En anden julebegivenhed er Sveriges Televisions udsendelse om årets gang i kongehuset. Denne har fået ekstra opmærksomhed i år på grund af et svar fra kong Carl XVI Gustaf om hvad, der stressede kongen mest under pandemien. Han svarede: »Det er helt enkelt, at jeg anser, at vi er mislykkedes - vi har et stort antal, der er afgået ved døden, og det er frygteligt«. Dette er i stigende grad svenskernes holdning - tilliden til myndighederne er gået markant ned under den anden bølge af pandemien.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?