17. oktober 2021
I morgen skal vi fejre sankthans. Det er meget stort, at vi fortsat kan gøre det. Festen er en festdag for Johannes Døberen, Jesu fætter. Men måske vil det nuværende politiske flertal have den opfattelse, at det er inkonsekvent i et samfund, hvor alle livsanskuelser og religioner skal være lige, at fejre en kristen fætter som Johannes, skriver Poul Joachim Stender. 	                                                           Foto: Lars Kimer
gallery icon

Se billedserie

I morgen skal vi fejre sankthans. Det er meget stort, at vi fortsat kan gøre det. Festen er en festdag for Johannes Døberen, Jesu fætter. Men måske vil det nuværende politiske flertal have den opfattelse, at det er inkonsekvent i et samfund, hvor alle livsanskuelser og religioner skal være lige, at fejre en kristen fætter som Johannes, skriver Poul Joachim Stender. Foto: Lars Kimer
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bliver sankthansaften afskaffet af klimahensyn?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bliver sankthansaften afskaffet af klimahensyn?
Debat - 24. juni 2019 kl. 11:08

Af Poul Joachim Stender
Sognepræst

Kirke Saaby og Kisserup Sogn

Regeringsforhandlingerne er i fuld gang. For en del år siden foreslog Pernille Bagge, der på det tidspunkt var i Folketinget for SF, at et ministerium skulle hedde: Ministeriet For Livsanskuelser eller Religionsministeriet. Ved at give ministeriet det navn kunne man vise åbenhed og tolerance over for alle religioner og livsanskuelser og række hånden frem mod det stadigt større antal muslimer i Danmark.

Det er ikke utænkeligt, at samme tanker kommer på banen i regeringsforhandlingerne. Der er blevet enighed mellem S-SF-EL om klimaet. På et tidspunkt står folkekirken til forhandling. Enhedslistens mål er, at kirke og stat skal skilles. Loven skal behandle alle trossamfund og livsanskuelser lige. Folkekirken skal have samme vilkår som andre trosretninger og foreninger. Og samtidig skal civilregistreringen fjernes fra kirken. De samme tanker går igen i Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre. Desværre har Karen Klint fra Socialdemokratiet ikke ladet sig genopstille ved folketingsvalget. Hun var en stor fortaler for folkekirken og respekterede den særstilling, folkekirken har i Grundloven. Danmark er nemlig ikke et land med religionslighed. Vi er et land med religionsfrihed.

Jeg frygter, at regeringsforhandlingerne fører til, at Socialdemokratiet vil komme Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre i møde. En rød blok vil uundgåeligt betyde voldsomme ændringer for folkekirken. Danmarks sidste kirkeminister var måske Mette Bock (LA). Fra nu af er min øverste chef en livsanskuelsesminister eller en religionsminister, og civilregistreringen vil, hvad der længe har været arbejdet på i det skjulte, blive overgivet til kommunerne.

Åbne og frisindede
I mange menneskers ører vil det lyde som en bagatel. Vi skal være åbne og frisindede. Men folkekirken har en særstilling i Grundloven. Der står, at folkekirken som sådan understøttes af staten. Dermed er det sagt, at Danmark er et kristent land. Alle religioner skal respekteres. Men det er kristendommen i den lutherske udgave, som staten må forpligte sig på. Det er ikke uden grund, at Folketinget åbner med en gudstjeneste forrettet af en folkekirkepræst. Men måske er det også sidste gang, vi har set det? En religionsminister kunne godt tænkes at invitere en iman til, den første søndag i oktober, at markere begyndelsen på det nye folketingsår. Det ligger nærmest i vedkommendes stillingsbeskrivelse.

I morgen skal vi fejre sankthans. Det er meget stort, at vi fortsat kan gøre det. Festen er en festdag for Johannes Døberen, Jesu fætter. Men måske vil det nuværende politiske flertal have den opfattelse, at det er inkonsekvent i et samfund, hvor alle livsanskuelser og religioner skal være lige, at fejre en kristen fætter som Johannes? Vil en rød, klimafikseret blok acceptere de stærkt forurenende bål, der ryger, som når en Boeing 737 letter? Men ikke nok med de forurenende bål. Vi synger også sankthansaften en midsommervise, som i manges øjne virker krænkende, fordi der står: »Og med sværdet i hånd skal hver udenvælts fjende beredte os kende«.

Det er yderst voldeligt i en rød tid at ville forsvare sit land, sin kristne baggrund, sine traditioner og værdier. Måske vil den kommende religionsminister fra den nye regering, med løftet pegefinger og foran slukkede sankthansbål, proklamere: »Husk, kære danskere. Alt er lige godt«.

Det er mit håb - i en tid, hvor jeg ser de værste scenarier for folkekirken i forbindelse med regeringsdannelsen - at der vil være modige danskere, der, efter vi har fået en regering, vil kæmpe for, at kirke og stat ikke bliver skilt, og at Danmark forbliver et kristent land med kristne helligdage og traditioner.

Rejser du til udlandet i år?