6. juni 2020
Foto: Per Christensen
gallery icon

Se billedserie

Foto: Per Christensen
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bliv venner med naturen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bliv venner med naturen
Debat - 05. april 2020 kl. 11:14
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Udeliv
Finn Andersen, pensioneret naturvejleder, Tveje Merløse 1a, Holbæk

Der er ingen grænser for, hvor tæt du må komme på naturen

I disse tider har mange fået ekstra tid til samvær med den nære familie og mulighed for at lave nye og spændende ting sammen.

En udflugt ud i naturen er en oplagt ide og det kan i de kommende uger blive til rigtig mange ture.

Naturen indbyder til leg og oplevelser, så her flere forslag til at give jeres ture ekstra indhold.

Når tiden er knap, vælger man ofte velkendte steder til sine udflugter. Men nu er der tid at opsøge nye og ukendte naturområder i dit nærområde og i din kommune.

Slå op på dit mobilkort (fx Google Maps) på standard visning. Her er vist alle veje og naturområderne (typisk skov) er markeret med grønt og søer med blåt.

Opsøg denne naturskat til fods, på cykel eller i bil og finder I gode turmål, så anbefal dem til familie og venner.

I vil samtidig lære jeres kommune bedre at kende og opleve, hvilken dejlig by eller lokalområde, I bor i.

Giv turen ekstra indhold ved at gå på opdagelse i naturen. Her et forslag:

På jeres vej gennem mark, skov og strand så stop op og marker en firkant (fx 3x3 langs skridt) med en pind i hvert hjørne. Så er det bare ned på hug alle sammen, og tæl op alle de forskellige planter(træ, busk, blomst eller blad) I kan finde inden for forkanten. I vil blive overrasket over, hvor mange planter, man overser i alt det grønne.

Navnene på planterne har ikke umiddelbart betydning for aktiviteten. Nogle kender du ganske givet og andre vil du og dine turfæller sikkert blive nysgerrige efter at lære at kende.

Så lav med mobilen et fotoalbum med planter fra firkanten. Der findes mange apps med vilde blomster, fx Mobilflora, hvor I kan lære navnene og lidt mere om deres levevis.

Lav firkanter i forskellige naturtyper (biotoper) fx mark, eng, løvskov, granskov, søbred og strand og opdag naturens mangfoldighed og artsrigdom, det vi også kalder for biodiversitet.

I de områder I oftest kommer på udflugt i, skal I hver især finde og udvælge jeres helt eget træ. Stort eller lille, tykt eller splejset - det er lige meget, det skal bare være et træ, som »taler til dig« og som skal være din nye træven. Så vær omhyggelig med at udvælge træet!

Find træet lidt væk fra skovvejen og kig godt på det og bemærk kendetegn, så du kan finde det igen.

Måske ved du allerede, hvad det er for et træ, fx bøgetræ eller grantræ, men ellers kan du finde ud af det senere, når der er kommet blade på.

Det er nu dit helt eget træ og hver gang du kommer forbi, skal du give det et stort kram og "spørge ind til", hvordan det har det. Følg dit træ gennem alle årstiderne.

Det er måske lidt grænseoverskridende for voksne, men jeg ved, at børn elsker deres trævenner, så måske skulle du hoppe med på legen?

Stop op med jævne mellemrum på jeres tur. Find og sæt dig på en tør plet eller en sten/stub og vær fuldstændig stille i bare nogle få minutter.

Lyt til skovens lyde. Vindens susen i vegetationen og meget hurtigt også lyden af fugle. Vær tålmodig og I vil også få fugle at se. Noter ned hvor mange forskellige fuglestemme I hører og hvor mange fugle og forskellige fugle I ser.

Navnene på fuglene er ikke så vigtige - det vigtige er, at I sanser fuglene!

Nogle fugle vil I sikkert i fællesskab genkende. Andre er helt fremmede for jer. Måske pirrer det ved jeres nysgerrighed og her er der igen god hjælp at finde i de mange apps, fx Fugleguiden, hvor I både kan finde foto og høre fuglestemmer.

I Tønder i Sønderjylland har en anden »naturtosse« startet Facebook siden »Skridt og Skrald«, som nu breder sig til hele landet. Og Socialdemokratisk Ungdom har lavet deres egen kampagne »Tour de skrald«.

Ideen er oplagt. På jeres udflugter i naturen samler I alt det affald op i finder. Så husk poser. Måske er der i skraldestativer, hvor I er på tur ellers må I tage det med hjem og sorterer i jeres egne skraldespande. Genbrugsstationerne åbnede igen 1. april, så nu kan I også aflevere affaldet her.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?