23. juni 2021
Pia Kjaersgaard
Pia Kjaersgaard
Foto: Steen Brogaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Aftale er »fugle på taget«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aftale er »fugle på taget«
Debat - 12. maj 2021 kl. 12:13

Af Pia Kjærsgaard. MF (DF), værdiordfører og fhv. formand for Folketinget

Det er normal praksis, at man ikke påbegynder egentlig lovgivning, før grundlaget for lovgivningen er på plads. Men det har regeringen valgt at se stort på i forhold til etableringen af et modtagecenter for asylansøgere - med et argument om, at det hele bliver langt lettere, når først juraen herhjemme er på plads.

Men har vi så udsigt til, at et modtagecenter for asylansøgere i det afrikanske land Rwanda nogensinde bliver en realitet? Det ville være dejligt, men i det »forståelsespapir«, som blandt andet udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) har forhandlet med Rwanda, nævnes ganske vist et modtagecenter, men der står intet om noget »ja« fra rwandisk side.

Det er forståeligt, at regeringen har brug for at udvise hårdhed og leve op til de mange valgløfter om en stram udlændingepolitik, men har et modtagecenter i et tredjeland overhovedet nogen realistisk gang på jorden? Jeg tillader mig at tvivle, og her er vi faktisk tilbage ved de konventioner, som vi i Dansk Folkeparti hellere end gerne så Danmark vende ryggen til, fordi de er håbløst forældede.

Men netop hensynet til konventionerne vil uden tvivl blive omdrejningspunkt, hvis centret mod forventning nogensinde bliver gjort til genstand for realitetsforhandlinger mellem Danmark og Rwanda. Hvordan vi være sikre på, at asylansøgere bliver behandlet ordentligt? Hvordan kan vi vide, om menneskerettighederne overholdes i et land, som for mindre end 30 år siden gennemlevede det værste folkemord siden Anden Verdenskrig? Hvordan har man overhovedet kontrol med, hvad der foregår i det fjerne land?

Netop disse hensyn er årsagen til, at Dansk Folkeparti ønsker Grønland inddraget i løsningen af problemerne med noget lidt andet; nemlig de afviste asylansøgere, men vi så såmænd også meget gerne, at Grønland kunne være opholdssted for asylansøgere, indtil deres sager er afgjort. En placering i Grønland i den nedlagte flådestation i Grønnedal på vestkysten vil desuden være garant for, at behandlingen lever op til danske standarder - noget vi på ingen måde kan være sikre på i tredjelande.

En god løsning i morgen?
Men Dansk Folkeparti stod alene med forslaget, da det blev behandlet i sidste uge. Det undrer mig meget. Man vil altså fra regeringens og Folketingets øvrige partiers side hellere sidde med hænderne i skødet og se passivt til, mens afviste kriminelle asylansøgere forvandler helt almindelige danskeres liv til et helvede, hvis de befinder sig i nærheden af udrejsecentret på Kærshovedgård.

Indtil videre har regeringen pustet sig op og spillet med musklerne på udlændingeområdet. Men de konkrete resultater er udeblevet. Man taler gerne højt og længe, men man handler meget nødig. Set med kritiske briller kan sonderingerne omkring en aftale med Rwanda betragtes som endnu et forsøg på at vinde tid for regeringen. Vi befinder os snart i midten af valgperioden, og regeringen forventer måske efterhånden ikke, at den for alvor når at blive stillet til regnskab for de manglende resultater på udlændingeområdet.

Rwanda og de luftige visioner om et modtagecenter i et tredjeland er den perfekte platform til at træde vande. Alle ved, at den slags forhandlinger tager lang tid, og pludselig har vi et folketingsvalg, hvor regeringen i valgkampen kan opretholde illusionen om en stram udlændingepolitik. Men i mellemtiden er intet blevet løst. De kriminelle afviste asylansøgere kan fortsætte med at hærge og regere i omegnen af Kærshovedgård.

»Der kommer en god løsning i morgen« lød refrænet fra statsminister Mette Frederiksens socialdemokratiske forgænger i embedet. Meget tyder på, at den nuværende regering heller ikke har meget andet på hylderne, når det kommer til stykket. Et modtagecenter i Rwanda er en glimrende idé, en god vision. Men i virkeligheden kun fugle på taget. Grønland havde derimod været en fugl i hånden.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?