23. oktober 2019
1319771_1000_1000_0_0_0_0
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Afskaf Sundheds- platformen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Afskaf Sundheds- platformen
Opdateret 11. juni 2019 kl. 19:50
Debat - 11. juni 2019 kl. 07:27
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Per Boye Hansen Overlæge Hæmatologisk Afdeling Sjællands Universitets- hospital, Roskilde

Hvis politikerne vil gøre noget godt for sundhedsvæsenet i Region Sjælland og Region Hovedstaden nu efter valget, bliver de nødt til at skride ind og afskaffe Sundhedsplatformen (SP), for med mere end tre års erfaring er konklusionen, at den på ingen måde er fremtidens elektroniske patientjournal. Der er allerede sagt og skrevet meget om dette dysfunktionelle og tunge system, som i den grad har ødelagt arbejdsglæden og fremdeles hæmmer os i hverdagen, og som har medført, at mange erfarne læger og sygeplejersker har opsagt deres stilling i hospitalsvæsenet. På grund af SP sendes patienter til dyre udredninger på privathospitalerne, fordi vi ikke kan overholde udredningsgarantier med et markant nedsat tempo på de offentlige hospitaler på Sjælland til følge.

Vender det døve øre til
Det virker som om, de fleste politikere har valgt at vende det døve øre til og blot håber, at vi efterhånden vil affinde os med denne ineffektivitet, der har lagt sig som en tung dyne over hospitalerne. De forstår tilsyneladende ikke, hvad vi klinisk arbejdende læger er oppe imod i vores behandling af patienter ved stuegang og i ambulatoriet.

Løste ikke problemet
Opgraderingen af SP d. 2. februar har absolut ikke løst problemerne. Det såkaldte medicinmodul (der er fire søjler, vi skal håndtere) er uændret og stadig særdeles indviklet at finde rundt i og medfører fortsat fejlmedicinering, som undertiden er livsfarligt for patienterne.

At afstemme medicinen i forbindelse med udskrivelse af en patient eller ordination af kemoterapi er en indviklet procedure, som kan tage fra 30-45 minutter, selv med hjælp fra en superbruger, således at flere læger må bruge kostbar tid på dette. Ikke sjældent må afstemningen opgives, og patienten sendes da hjem med en håndskreven medicinliste. Og her er vel at mærke tale om tid, der går fra stuegangen til de ofte svært syge patienter, og om en procedure, som før SP-æraen tog få minutter at udføre.

Kære politikere, I burde komme på et uanmeldt besøg på de medicinske afdelinger på Sjællands hospitaler og opleve de arbejdsvilkår, SP har medført. Ring først til hospitalsledelsen, når I står ved porten, så I ikke skal ledsages af vicedirektører m.m., som i deres administrative parallelverden mangler indsigt i vores arbejdsforhold. Jeg kan i øvrigt anbefale direktøren for Danske Patienter og Styrelsen for Patientsikkerhed at komme på lignende uanmeldt besøg. Jeg håber - måske naivt - dette »oprop« kan hjælpe, da hospitalsvæsenet er inde i en frygtelig deroute pga. administrativ misrøgt.