20. januar 2021
Huey Lewis og hans band The News var i 1980'erne og begyndelsen af 1990'erne et af USA's mest populære mainstream-rocknavne, der med fængende humør og stor spilleglæde også fik succes i Europa. (Arkivfoto)
Huey Lewis og hans band The News var i 1980'erne og begyndelsen af 1990'erne et af USA's mest populære mainstream-rocknavne, der med fængende humør og stor spilleglæde også fik succes i Europa. (Arkivfoto)
Foto: Andrew Kelly/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Yuppiernes idol er langtfra firkantet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Yuppiernes idol er langtfra firkantet

Huey Lewis blev af mange set som yuppiernes hofband i 80'erne, men han kalder det en "fatal misforståelse". Søndag den 5. juli fylder han 70 år.

Danmark - 05. juli 2020 kl. 07:00
Af Ritzau

Med aviser spredt ud på gulvet, en lang regnjakke og en økse går bankmanden Patrick Bateman i en blodig scene til angreb på sin kollega i kultfilmen "American Psycho".

Mens han suser rundt i lejligheden og gør sig klar, brager den amerikanske musiker Huey Lewis og hans band The News ud af højttalerne.

Huey Lewis, som 5. juli fylder 70 år, blev i 80'erne anset som yuppiernes hofband, særligt med kæmpehittet "Hip to be Square", som Bateman i filmen kalder et "mesterværk".

- Det er ikke blot en sang om glæden ved konformiteten og vigtigheden af trends. Det er et personligt statement for bandet selv, lyder det fra Bateman, inden han svinger øksen.

Men sangen var i virkeligheden en kommentar til yuppiekulturen og ikke en hyldest, har den amerikanske firserhelt Huey Lewis selv sagt til Politiken.

- Vi tog tykt pis på hele den stil. Ingen forstod det, men fortolkede det som en hyldest til borgerlighed og konformitet, det vi kalder square. Folk fattede det ikke, lød det i et interview i 2010.

Lewis skrev oprindeligt sangen i tredjeperson, men syntes, det ville være sjovere, hvis han sang om sig selv.

- Det skulle jeg nok ikke have gjort. Når jeg spiller den live i dag, synger jeg: "I'm too hip to be square" i stedet for "It's hip to be square" - så kan folk vel for fanden forstå det.

- Det kan du godt fortælle dem i Danmark: Huey Lewis ain't no squarehead.

Huey Lewis og The News hittede også med sange som "I Want a New Drug", "Stuck with You" og "The Power of Love" fra soundtracket til hitfilmen "Tilbage til fremtiden" (1985).

Bandet har udgivet ti studiealbum, hvoraf det seneste, "Weather", udkom i februar i år.

Det kan meget vel blive det sidste, da Lewis i 2018 blev diagnosticeret med øresygdommen Menières, som har svækket hans hørelse kraftigt.

Lewis har også forsøgt sig på det hvide lærred med roller i film som "Short Cuts" og "Duets" samt sporadiske gæsteoptrædener i serier som "One Tree Hill" og "Kongen af Queens".

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?