18. maj 2021
Tidligere vicedirektør i Udlændingestyrelsen Lene Vejrum ankommer til afhøring i Instrukskommissionen i Retten på Frederiksberg torsdag. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2020)
Tidligere vicedirektør i Udlændingestyrelsen Lene Vejrum ankommer til afhøring i Instrukskommissionen i Retten på Frederiksberg torsdag. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2020)
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vicedirektør: Blev bedt om at adskille asylpar uden undtagelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vicedirektør: Blev bedt om at adskille asylpar uden undtagelser

Udlændingestyrelsen blev ifølge vidneudsagn bedt af ministeriet om at adskille alle asylpar uden undtagelser.

Danmark - 20. august 2020 kl. 10:17
Af Ritzau

Et opkald i februar 2016 er blevet centralt i forståelsen af, hvad der skete, da Udlændingestyrelsen begyndte at adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Tidligere vicedirektør i styrelsen Lene Vejrum vidner torsdag om, at hun telefonisk fik besked af ministeriet på at adskille alle par uden undtagelse. Det er siden slået fast, at det er ulovligt.

arrow Læs også: Løkke afviser advarsel fra Pind om ulovlighed i asylsag

- Vi skal gå i gang med at adskille de par, hvor mindreårige bor med en voksen på asylcentret. Det har de besluttet. Vi skal gå i gang med det samme, det skal gå stærkt. Der er et meget stort pres fra omverden om, at det skal gå stærkt, så der skal ske noget, mindes hun telefonopkaldet.

I pressemeddelelsen fra samme dag, 10. februar 2016, stod der, at alle par skulle adskilles uden undtagelse, hvilket ikke er lovligt. Da der tilsyneladende ikke blev udsendt andet end den, kom den til at fungere som en instruks.

Den blev fulgt op af telefonopkaldet, hvor Lene Vejrum klart afviser, at hun blev gjort opmærksom på, at der kunne være undtagelser.

- Der bliver svaret, at der er ikke andet end den her pressemeddelelse, så vi skal gå i gang med at adskille, siger hun torsdag i Instrukskommissionen, der er nedsat for at undersøge sagen.

Hun uddyber, at hun bad om yderligere retningslinjer under samtalen. Skriftlige spor bekræfter, at styrelsen ifølge interne mails løbende bad ministeriet om yderligere retningslinjer.

- Det var ikke sådan, at jeg havde i baghovedet, at jeg havde fået en klart ulovlig ordre, siger hun og henviser til, at hun regnede med, at der ville komme retningslinjer.

Telefonopkaldet fra ministeriet kom fra afdelingschef Line Skytte Mørk Hansen, der dog har givet en noget anden forklaring.

Da hun blev afhørt, afviste hun at have bedt styrelsen adskille alle par uden undtagelser.

Opkaldet var en opfølgning på pressemeddelelsen, hvor daværende udlændingeminister Inger Støjberg (V) havde presset på for, at der skulle stå, at alle par skulle adskilles.

Det gik daværende departementschef Uffe Toudal Pedersen med til.

Over en måned efter opkaldet udarbejdede jurist Lene Vejrum et notat over samtalen.

Den udlægning af samtalen har ministeriet og Inger Støjberg bekræftet i et skriftligt svar til Folketinget i 2017.

Heri står, at ingen par med mindreårige under 18 år må bo sammen på asylcentrene, og at de straks skulle skilles ad, også selv om de havde fælles børn.

Men Line Skytte Mørk Hansen hævdede under sin afhøring, at hun i telefonopkaldet havde gjort særskilt opmærksom på, at loven skulle følges.

Torsdag uddyber Lene Vejrum i øvrigt, at hun ikke har kendskab til, at et tidligere omtalt endeligt notat, som Støjberg kalder "helt centralt", er blevet delt med styrelsen.

Line Skytte Mørk Hansen vidnede dog om, at hun læste op fra notatet under telefonsamtalen.

Lene Vejrum beretter desuden, at styrelsen i starten adskilte de par, hvor det ikke var juridisk vanskeligt, hvis de blev skilt ad.

arrow Justitsministeriets top var orienteret om asylsag: Ikke svær jura
17. september 2020 kl. 09:41 Opdateret: kl. 09:42
arrow Topjurist advarede tidligt mod adskillelse af alle asylpar
16. september 2020 kl. 10:37 Opdateret: kl. 10:38
arrow Topchef i Statsministeriet var bekymret over arrogant Støjberg
04. september 2020 kl. 16:51 Opdateret: kl. 16:52
Siden oktober sidste år har det været obligatorisk at bruge mundbind i blandt andet det offentlige rum og detailhandlen. Ønsker du, at mundbindet droppes hurtigst muligt?