29. september 2021
Blandt personer i aldersgruppen 12 til 15 år har hver tredje nu fået et stik med en vaccine. Der er typisk tale om lidt ældre folkeskoleelever, og det er ifølge en epidemiolog en nøglegruppe at få vaccineret. (Arkivfoto)
Blandt personer i aldersgruppen 12 til 15 år har hver tredje nu fået et stik med en vaccine. Der er typisk tale om lidt ældre folkeskoleelever, og det er ifølge en epidemiolog en nøglegruppe at få vaccineret. (Arkivfoto)
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vaccineopbakning blandt børn skyder i vejret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Vaccineopbakning blandt børn skyder i vejret

Vaccinationstilslutningen blandt 12-15-årige har taget et gevaldigt hop, og nu har hver tredje fået første stik. Det er afgørende for efteråret, siger forskere.

Danmark - 28. juli 2021 kl. 15:00
Af Ritzau

Det vakte bekymring, da det for få dage siden kom frem, at kun hver ottende 12-15-årig havde fået første stik mod coronavirus.

Men nu er der gode nyheder, som kan få stor betydning for epidemiens videre færd.

Friske tal fra Statens Serum Institut viser, at hvert tredje barn og ung i denne aldersgruppe - helt præcist 85.091 - har fået første stik.

Det er særdeles gode nyheder, siger Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet. Han har ellers tidligere været bekymret for tilslutningen blandt de 12-15-årige.

Lige nu er der sommerferie, men inden længe åbner skolerne landet over igen - og så skal eleverne omgås andre mennesker.

- Det ser jo rigtig lovende ud. Jeg gik og gruede for, om man skulle overveje specielt på efterskoler at forlange vaccination før ankomst.

- Men det vil jo være dejligt, hvis vi kan gøre det af frivillighedens vej.

Viggo Andreasen siger, at netop denne aldersgruppe er mere smitsom og har nemmere ved at blive smittet end yngre børn. Derfor havde professoren frygtet, at epidemien ville blive holdt i kog, hvis ikke nok blev vaccineret.

- Så det er den kritiske del af folkeskoleeleverne, vi har fat i med vacciner.

- Det gør vores situation meget mere lovende til efteråret, siger han og tilføjer, at det ser ud til at blive en del nemmere at holde eksempelvis lejrskoler blandt de unge og forhindre større smitteudbrud.

Desuden vil færre blive nærkontakter og blive nødsaget til isolation med et højt antal vaccinerede blandt 12-15-årige, påpeger lektoren.

Invitationerne til vaccination blandt de helt unge begyndte den 14. juli, og derfor har mange ikke kunnet nå at blive færdigvaccineret. Det er 1192 i aldersgruppen blevet på nuværende tidspunkt.

Også Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet, er glad for de nye tal.

- Vi skal jo have vaccineret de 12-15-årige, så det er meget positivt.

- De andre kommer sikkert også. Foreløbig er det ferietid, og nu kommer de hjem fra ferie og bliver sikkert også vaccineret. Det ser da fornuftigt ud, siger han.

Sundhedsstyrelsen ventede en rum tid, før vaccination til 12-15-årige blev anbefalet.

Bolette Søborg, enhedschef i styrelsen, forklarede i midten af juli, at det handler om at skabe immunitet i befolkningen, og vaccinationer blandt børn er en del af den proces.

- Vi har nu en mere smitsom virusvariant (deltavariant, red.), og vi har derfor brug for immunitet i befolkningen - ikke mindst når vi om nogle måneder begiver os ind i efteråret, sagde hun.

For at forhindre epidemien i at genopstå skal 84 procent af den danske befolkning være immune.

Stemmer du til kommunalvalget i år?