20. september 2021
På læreruddannelsen optages 2556 nye studerende i år. Men antallet burde være 4000, siger formanden for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen. For i 2030 vil der mangle over 13.000 folkeskolelærere. (Arkivfoto)
gallery icon

Se billedserie

På læreruddannelsen optages 2556 nye studerende i år. Men antallet burde være 4000, siger formanden for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen. For i 2030 vil der mangle over 13.000 folkeskolelærere. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Uddannelse: Færre vil passe og undervise børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Uddannelse: Færre vil passe og undervise børn

Søgningen til sygeplejerske-, pædagog- og læreruddannelsen stagnerer. Det er bekymrende, for netop de fag bliver der hårdt brug for. Minister lover nytænkning.

Danmark - 28. juli 2021 kl. 09:15
Af Ritzau

Først den gode nyhed: 67.425 studerende er i år kommet ind på en videregående uddannelse. Det er det næsthøjeste antal nogensinde, kun overgået af "coronaåret 2020".

Så den mindre gode: Optaget på de fire store velfærdsuddannelser - folkeskolelærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver - stagnerer.

Det er kritisk, fordi efterspørgsel på arbejdskraft inden for netop de fag øges de kommende år, lyder det fra uddannelsessteder og organisationer.

På VIA University College med godt 40 videregående uddannelser i 11 byer i Region Midtjylland taler tallene deres tydelige sprog:

Antallet af nye studerende er næsten det samme som sidste år, men på velfærdsuddannelserne går det den forkerte vej.

Således falder optaget på læreruddannelsen med 8 procent i forhold til 2020, på pædagoguddannelsen med 5,2 procent, på sygeplejerskeuddannelsen med 3,3 procent og på uddannelsen til socialrådgiver med 1,6 procent.

Det skal ses i lyset af, at prognoserne viser, at Danmark i 2030 vil mangle 35.000 lærere, pædagoger, sygeplejersker og socialrådgivere, siger prorektor Gitte Sommer Harrits.

- Derfor er det samfundsmæssigt dybt bekymrende, at færre søger ind på og altså starter på de store velfærdsuddannelser.

- Jeg håber meget, at vi frem til studiestart omkring 1. september vil få et stort efteroptag til særligt de tomme stole uden for Aarhus.

Rettes lyset alene mod læreruddannelsen, så optages i alt 2556 nye studerende i år. Men antallet burde være 4000, siger formanden for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen.

For i 2030 vil der mangle over 13.000 folkeskolelærere.

- Konsekvensen er, at der bliver flere og flere elever, der undervises af ikkeuddannede lærere.

- I mange tilfælde er det unge mennesker, der kommer direkte fra gymnasiet. De skal undervise 7.b i matematik. Og det kan sagtens være, de er gode til matematik. Men de magter ikke at styre klassen og give eleverne viden, siger Gordon Ørskov Madsen.

Også hos Bupl - pædagogernes fagforening - er formand Elisa Rimpler bekymret. Optaget på pædagoguddannelsen er siden 2016 faldet med ti procent.

Det betyder, at andelen af ufaglærte øges i blandt andet daginstitutionerne.

- Når vi kigger på sidste år, har man ansat omkring 5000 ufaglærte eller nogle, som har en mindre uddannelse end pædagoguddannelsen. Og det betyder jo, at vi har et kæmpestort problem, fordi pædagogerne simpelthen ikke er der, siger Elisa Rimpler.

Både hun og lærerformand Gordon Ørskov Madsen efterlyser politisk handling.

Til det siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i en pressemeddelelse, at regeringen i løbet af efteråret præsenterer et udspil, der skal styrke pædagoguddannelsen.

Samtidig er der igangsat et udviklingsarbejde for at nytænke læreruddannelsen.

Men velfærdsuddannelserne er stadig landets største, påpeger ministeren.

- Dygtige pædagoger, sygeplejersker, lærere, socialrådgivere og alle de andre uddannelsesgrupper, som arbejder med menneskerne, løfter hver dag en kæmpe opgave.

- Til dem vil jeg sige: I gør en forskel hver dag, og jeg har kæmpe respekt for jeres uddannelsesvalg.

Synes du, at kommunen er der for dig?