8. juli 2020
Senioranklager Sidsel Klixbüll har ingen kommentarer efter rettens kendelse fredag om løsladelse af tre sigtede i en sag om våben til terror. (Arkivfoto)
Senioranklager Sidsel Klixbüll har ingen kommentarer efter rettens kendelse fredag om løsladelse af tre sigtede i en sag om våben til terror. (Arkivfoto)
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tre løslades i stort anlagt terrorsag om våben

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre løslades i stort anlagt terrorsag om våben

PET's mistanke rækker ikke i forhold til kvinde og to mænd, som derfor løslades. Anklagere overvejer appel.

Danmark - 13. december 2019 kl. 11:46
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mistanken er ikke stærk i forhold til tre af de fem personer, som PET og politiet sigter for at have forsøgt at finansiere og købe pistoler og lyddæmpere til en terrorhandling.

Det fastslår en dommer i Københavns Byret fredag. Derimod er der en begrundet mistanke mod to andre, der varetægtsfængsles frem til 8. januar.

arrow Læs også: Medie: Mossad hjalp dansk politi med anholdelser i terrorsag

De to fængslede er henholdsvis 24 og 25 år. De løsladte er en kvinde på 28 samt to mænd på 26 og 21 år.

Alle fem var blandt de 22 anholdte under en storstilet politiaktion onsdag. Torsdag blev tre andre personer varetægtsfængslet på mistanke om, at de ville fremstille en eller flere bomber og foretage en eller flere terrorhandlinger.

Dommer Lone Molsteds afgørelse kommer efter et langvarigt retsmøde, som strakte sig over i alt 15 timer torsdag og fredag.

Sigtelsen drejer sig om, at de fem skal have forsøgt at købe både pistoler, lyddæmpere og ammunition. Det skal være sket gennem nogle måneder frem til onsdagens anholdelse. De fem har alle nægtet sig skyldige.

Hvad politiets mistanke egentlig bygger på, vides ikke. For eksempel om PET har efterforsket ved hjælp af en eller flere agenter. Retsmøderne har været holdt bag lukkede døre. Anklagere har sagt, at det ville skade efterforskningen, såfremt der kommer noget frem offentligt.

Åbenbart har PET's materiale været temmelig omfattende. Det tyder de mange timers retsmøde på.

Fredag morgen advarede forsvareren for en af de senere varetægtsfængslede, advokat Jakob Lund Poulsen, mod hysteri og overdramatisering i medier og blandt politikere.

Men hans ønske om åbenhed om sagen blev afvist af dommeren.

Facit efter onsdagens aktion er altså, at i alt fem er blevet varetægtsfængslet ved grundlovsforhør i Københavns Byret. Derudover er en mand blevet varetægtsfængslet ved Retten i Odense. Sidstnævnte blev anholdt i forbindelse med onsdagens store politiaktion, men det er uvist, hvad manden er sigtet for, da sagen er kørt for dobbeltlukkede døre.

Den løsladte kvinde blev ledsaget af en mand på vej ned ad trapperne i byretten. Han bar hendes ejendele i en sort plastikpose. Hun ønskede ikke at tale med pressen.

Advokaterne Carsten Fentz, Bjørn Caning og Eigil Strand fik medhold i kravet om løsladelse af deres klienter. På grund af de lukkede døre kan de ikke kommentere sagens detaljer.

Efter de tre løsladelser overvejer anklagemyndigheden at kære kendelserne til Østre Landsret.

- Der er ingen kommentarer, siger senioranklager Sidsel Klixbüll efter retsmødet. Hun fører ordet på vegne af de anklagere, der har varetaget retsmøderne torsdag og fredag.

Den ene af de to fængslede mænd kærer på stedet afgørelsen til landsretten. Den anden har taget forbehold.

arrow Medier: Terrormistænkt kender personer udrejst til IS i Syrien
14. december 2019 kl. 19:48 Opdateret: kl. 19:50
arrow For anden gang på 28 timer er sigtet i terrorsag løsladt
14. december 2019 kl. 11:47 Opdateret: kl. 11:48
arrow Tre løslades i en sag om våben til terror
13. december 2019 kl. 11:34 Opdateret: kl. 11:36
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?