16. januar 2021
Andelskassen gik ned i i oktober 2015, hvorefter Finansiel Stabilitet overtog kontrollen. Fredag er der sat foreløbigt punktum i retsopgør mod tidligere bestyrelsesformand og direktør. (Arkivfoto)
Andelskassen gik ned i i oktober 2015, hvorefter Finansiel Stabilitet overtog kontrollen. Fredag er der sat foreløbigt punktum i retsopgør mod tidligere bestyrelsesformand og direktør. (Arkivfoto)
Foto: Søren Steffen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Topfolk i krakket andelskasse skal betale millionerstatning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Topfolk i krakket andelskasse skal betale millionerstatning

Tidligere ledelse i Andelskassen J.A.K. Slagelse skal betale 1,2 millioner kroner for uforsvarlige lån.

Opdateret 15. november 2019 kl. 13:46
Danmark - 15. november 2019 kl. 13:44
Af Ritzau

Den tidligere ledelse i Andelskassen J.A.K. Slagelse, der krakkede i 2015, handlede uforsvarligt, da den gav et lån og en kassekredit i millionklassen til to virksomheder.

Den tidligere direktør og bestyrelsesformand skal betale en samlet erstatning på knap 1,2 millioner kroner til det statslige selskab Finansiel Stabilitet, der har anlagt sagen.

Det har Retten i Glostrup afgjort fredag, oplyser retten i en pressemeddelelse. Der var enighed blandt de tre dommere.

Den tidligere direktør Wolmer Møller er dømt ansvarlig for begge lån, mens tidligere bestyrelsesformand Thomas Lindboe er dømt ansvarlig for det ene.

Direktøren skal betale knap en million kroner, mens formanden skal punge ud med 200.000 kroner.

Retten vurderer, at Wolmer Møller i strid med andelskassens egne retningslinjer gav grønt lys til lånet og kassekreditten uden at spørge bestyrelsen.

Thomas Lindboe har ifølge retten involveret sig i den ene lånesag på en måde, så han anses at have bakket op om bevillingen. De to har nægtet sig skyldige i sagen.

Kravet var på 1,8 millioner kroner, men er nedsat, fordi andelskassen havde en økonomisk fordel af det ene udlån.

Oprindeligt havde Finansiel Stabilitet lagt op til at sagsøge de to topfolk for 14 millioner kroner, men det blev beskåret kraftigt, inden sagen blev indledt.

Retssagen har været i den klart mindre afdeling, når man sammenligner med andre sager om krakkede banker, der har kørt i årene efter finanskrisen.

Andelskassen gik ned i oktober 2015, hvorefter Finansiel Stabilitet overtog kontrollen.

J.A.K. står for jord, arbejde og kapital. Andelskassen opstod som resultat af en bevægelse fra 1930'erne om et økonomisk mere retfærdigt samfund uden renter.

Andelskassen havde hovedkontor i Slagelse og mindre filialer i Brenderup, Nykøbing Mors og Thisted på grund af en fusion med Andelskassen Morsø og Andelskassen Brenderup og Thisted.

Andelskassen havde i underkanten af 3000 kunder, især private og mindre virksomheder, som blev betjent af 17 fuldtidsansatte.

arrow Læs også: OVERBLIK: Statens opgør med bankfolk i otte retssager
I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?