16. januar 2021
Søren Espersen er ikke længere en del af DF's ledelse, men det er for ham uden reel betydning. Politisk kommentator mener dog noget andet. (Arkivfoto)
Søren Espersen er ikke længere en del af DF's ledelse, men det er for ham uden reel betydning. Politisk kommentator mener dog noget andet. (Arkivfoto)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Søren Espersen ude af DF's ledelse: Det ændrer ingenting

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Søren Espersen ude af DF's ledelse: Det ændrer ingenting

Centralt DF-udvalg er nedlagt. Dermed mister Pia Kjærsgaard og Søren Espersen magt, mener politisk redaktør.

Danmark - 28. september 2020 kl. 08:10
Af Ritzau

Søren Espersen sidder ikke længere med i Dansk Folkepartis ledelse.

I sidste måned stoppede han som partiets næstformand, og nu har DF-formand Kristian Thulesen Dahl valgt at lukke partiets koordinationsudvalg, som koordinerer den daglige politiske indsats i partiet.

Her sad Espersen frem til denne weekend, hvor Thulesen Dahl informerede om, at udvalget nedlægges. Det har eksisteret i otte år.

- Jeg ser det ikke som et problem. Lad mig sige det sådan, at hvis jeg ringer, så tager Kristian telefonen, siger Espersen.

Også partistifter Pia Kjærsgaard er med lukningen af udvalget dermed formelt ikke længere en del af DF's ledelse.

Det samme gælder for Peter Kofod, som er medlem af Europa-Parlamentet for DF.

- Dette er en beslutning, der har været undervejs i et stykke tid. Min adgang og Pias adgang til Kristian vil være den samme, som den altid har været. Jeg støtter Kristian i denne beslutning. Jeg føler ikke, at dette er en dårlig idé, siger Espersen.

Han mener, at beslutningen er god, da det giver mere plads til folketingsgruppens ledelse. Her sidder eksempelvis finansordfører René Christensen og sundhedsordfører Liselott Blixt.

Selv om Espersen nedtoner sagen, konstaterer politisk redaktør på avisen Danmark Thomas Funding, at der er personer i DF - altså Kjærsgaard, Espersen og Kofod - som har mistet magt.

- Der er en række DF'ere, der med ét slag har mistet en voldsomt stor indflydelse på deres eget parti. Det er ikke småting. Det er ikke bare organisationstilpasninger, når vi taler politik.

- Når der er mennesker, der har mistet magt, som vi må antage ikke havde lyst til at miste magt, så er dette naturligvis interessant, og det skal helt åbenlyst ses i fortællingen om de interne magtkampe i DF, siger Funding.

Det er et tilfælde, siger Thulesen Dahl til TV2, at beslutningen omkring koordinationsudvalget kommer på næsten samme tid som udgivelsen af bogen "Kong Kristian - Mennesket, magten og faldet".

I bogen, der blandt andet bygger på anonyme kilder, beskrives det blandt andet, hvordan Morten Messerschmidt angiveligt forsøgte at "kuppe" Thulesen Dahl som formand efter folketingsvalget i 2019.

I sidste måned blev Messerschmidt ny næstformand for DF i stedet for Espersen.

TV2 har talt med flere anonyme kilder, der siger, at læk fra netop koordinationsudvalget er grunden til, at det ikke længere eksisterer.

DF mistede 21 mandater i forbindelse med folketingsvalget sidste år. Dermed blev partiet mere end halveret på Christiansborg, hvor de i dag har 16 mandater.

Hverken Kofod eller Kjærsgaard vil kommentere sagen.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?