31. marts 2020
Advokaterne Lars Kjeldsen og David Neutzsky-Wulff har forsvaret den tidligere PET-chef for anklagerne om massive brud på tavshedspligten i en bog.
Advokaterne Lars Kjeldsen og David Neutzsky-Wulff har forsvaret den tidligere PET-chef for anklagerne om massive brud på tavshedspligten i en bog.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sag mod Scharf har skabt øget tavshed siger forsvarer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sag mod Scharf har skabt øget tavshed siger forsvarer

Forløbet i sagen mod den tidligere PET-chef er en huskekage til politikere, mener advokat Lars Kjeldsen.

Danmark - 28. februar 2020 kl. 14:14
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Vi er glade.

Sådan lyder den korte reaktion fra advokaterne Lars Kjeldsen og David Neutzsky-Wulff, da de på Bredgade i København bliver bedt om at kommentere, at deres arbejde som forsvarere stort set har ført til en frifindelse af Jakob Scharf.

arrow Læs også: Anklager stod tomhændet og uden beviser i sag om PET-bog

Østre Landsret har kun fundet et enkelt sted i bogen "Syv år for PET", hvor den tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste gik for langt og overtrådte sin tavshedspligt. Andre 27 forhold i anklageskriftet er han frifundet for.

Tidligere har anklagemyndighedens beslutning om at rejse tiltale og byrettens dom på fire måneders ubetinget fængsel formentlig lagt en dyne hen over personer, der beskæftiger sig med straffesager.

- Man må antage, at byrettens dom gav et klart indtryk blandt folk, der har med straffesager at gøre, at de skulle været meget påpasselige med at udtale sig, siger advokat Lars Kjeldsen.

- Østre Landsret fører os nu tilbage til den retsstilling, som svarer til vores opfattelse, og det er vi naturligvis meget tilfredse med, siger han.

To andre tilfælde, hvor politifolk offentligt har beskrevet deres arbejde, undersøges for tiden af Den Uafhængige Politiklagemyndighed for mulige brud på tavshedspligten.

Efterforskningen er dels rettet mod den tidligere drabschef Jens Møller, der udgav bogen "Opklaret - drabschefens erindringer" i samarbejde med en journalist.

Og dels mod kriminalassistent Finn Månsson, der i årbogen Dansk Kriminalreportage beskrev efterforskningen af en gruppe mænds forsøg på at angribe JP/Politikens Hus. Han havde forinden fået grønt lys af sine overordnede.

Forløbet i Scharf-sagen er i øvrigt en alvorlig påmindelse til de politikere på Christiansborg, som jævnligt kommenterer konkrete straffesager, mener advokat Lars Kjeldsen.

- Sagen er et klart eksempel på, at politikere bør passe på med at vurdere og udtale sig med stor styrke om konkrete sager, der ikke er endeligt afgjort i retssystemet, mener han.

arrow Tiltalen mod Scharf var ingen fejl siger anklager
28. februar 2020 kl. 12:55 Opdateret: kl. 12:56
arrow OVERBLIK: Her er forløbet i sagen om PET-chefen
28. februar 2020 kl. 12:47 Opdateret: kl. 12:48
arrow Tidligere PET-chef får oprejsning i straffesag om tavshedspligt
28. februar 2020 kl. 12:32 Opdateret: kl. 12:34