16. juni 2021
Er kalenderen fyldt med sportsaktiviteter og legeaftaler, så prøv at drosle ned, så dine børn kan få lov til at opleve hele dage, hvor der ikke skal ske andet, end at deres frie leg kan få mulighed for at udfolde sig, lyder det fra to legeforskere. (Arkivfoto)
Er kalenderen fyldt med sportsaktiviteter og legeaftaler, så prøv at drosle ned, så dine børn kan få lov til at opleve hele dage, hvor der ikke skal ske andet, end at deres frie leg kan få mulighed for at udfolde sig, lyder det fra to legeforskere. (Arkivfoto)
Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sådan giver du dine børn plads til at lege

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Sådan giver du dine børn plads til at lege

Et hav af aktiviteter og skemalagte legeaftaler kan hæmme den frie leg. Det mener to legeforskere, der vil have dig til at sørge for dage uden planer.

Danmark - 22. maj 2021 kl. 06:00
Af Ritzau

Legeaftaler fra 16.30 til 17.30. Svømning tirsdag og torsdag. Stævner i weekenden og udflugter med den lokale spejderklub.

Fylder du dine børns kalender ud i bedste mening, så risikerer du faktisk at spænde ben for deres evner til at lege.

- Voksne har i meget højere grad end tidligere en tendens til at ville strukturere og planlægge børns tid, siger Lars Geer Hammershøj, der er legeforsker på Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse under Aarhus Universitet.

- Men det er et problem, fordi leg er en spontan proces, der opstår på tidspunkter, hvor vi ikke har planlagt den, fortsætter han.

Kan du genkende dig selv i ovenstående, så er det ikke ensbetydende med, at du skal slette alle legeaftaler og fritidsaktiviteter fra børnenes kalender.

Men ifølge Lars Geer Hammershøj og Danmarks første og eneste professor i leg, Helle Marie Skovbjerg, vil det være en fordel, hvis du er bevidst om det og i hvert fald overvejer, om der skal drosles ned.

Tid er nemlig en afgørende forudsætning for den gode leg, så barnet rigtig kan møffe rundt, og legen kan få lov til at udfolde sig. Og når der bliver sagt tid, så kan den proces altså tage alt fra en time til fem timer, vurderer Helle Marie Skovbjerg.

- Men mange familier har ikke de lange lørdage med udstrakt tid, fordi de skal til sportsaktiviteter eller samle plastik på stranden klokken 13.00 med resten af lokalområdet, fortsætter hun.

Hvis du tænker, at legeforskerne kan glemme det, når de snakker om hele dage uden planer, så kan mindre også have en effekt.

Skal I spise, så overvej eksempelvis, om du bør udskyde det en halv time, hvis du kan se, at børnene er godt i gang med at lege.

Tænk også over, om dukkeuniverset, der ligger spredt ud over gulvet, ikke kan få lov til at stå natten over, selv om alt i dig skriger for at få lov til at flytte det tilbage i kasserne.

En anden måde, hvorpå du kan komme til at stå i vejen for den frie leg, er, hvis du vælger at deltage, men ikke underlægger dig de regler og rammer, som gør sig gældende.

For som forælder kan det være fristende og produktivt at liste en skjult dagsorden ind.

- Ofte vil voksne til at snige matematik ind i legen eller lære barnet om dyr ved at bruge sætninger som "Hvad er det så for et dyr, vi ser her?", forklarer Lars Geer Hammershøj, der mener, at det kan ødelægge legen, hvis læring pludselig skal være målet med den.

Vil du deltage i barnets leg, er det derfor afgørende, at du forholder dig åbent til, hvad der sker undervejs, og lader legen udvikle sig, som den nu gør, råder Lars Geer Hammershøj.

/ritzau fokus/

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?