23. januar 2021
SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, trækker beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og udlændingeminister Mattias Tesfaye i samråd om misbrug af beløbsordningen. (Arkivfoto)
SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, trækker beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og udlændingeminister Mattias Tesfaye i samråd om misbrug af beløbsordningen. (Arkivfoto)
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: SF: Myndigheder skal på jagt efter underbetalte kokke fra Kina

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SF: Myndigheder skal på jagt efter underbetalte kokke fra Kina

Sag om misbrug af kinesiske kokke får SF til at kalde ministre i samråd og opfordre til ny taskforce.

Danmark - 08. december 2019 kl. 22:00
Af Ritzau

Regeringen bør straks nedsætte en arbejdsgruppe, der skal opsøge spisesteder med kinesiske kokke for at undersøge arbejdsforholdene.

Det mener SF.

Kravet kommer, efter at DR og Fagbladet 3F har beskrevet, hvordan den såkaldte beløbsordning tilsyneladende misbruges til at få kinesiske kokke til sushisteder og kinesiske restauranter.

Her ender nogle med at arbejde under dårlige forhold.

- Jeg mener, at beskæftigelsesministeren med det samme skal lave en taskforce bestående af politi, arbejdstilsyn og skattemyndigheder, siger beskæftigelsesordfører for SF Karsten Hønge.

- Så skal man opsøge samtlige af de steder, hvor man har givet tilladelser under den her beløbsordning. Alt skal tjekkes.

Beløbsordningen går ud på, at borgere uden for EU kan få arbejde i Danmark, hvis deres arbejdsgiver vil give dem over 35.582 kroner i månedsløn.

Fagbladet 3F skriver, at kinesiske kokke hentes op til stillinger, hvor de arbejder over 12 timer om dagen med én eller to månedlige fridage til 7000-9000 kroner om måneden efter skat. Det svarer til en timeløn på 20-25 kroner.

Billedet bekræftes af Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri) og Rigspolitiet.

SF kalder både beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd om sagen.

- Jeg håber, at netop en socialdemokratisk regering ser alvoren i det her. Vi skal ikke finde os i den brutalisering og forråelse, vi her ser på arbejdspladser i Danmark, siger Karsten Hønge.

Afsløringerne får Mattias Tesfaye til at slå fast, at det ingen steder hører hjemme, at kinesiske kokke bliver udnyttet i Danmark.

- Regeringen vil ikke være med til, at der foregår den slags fusk og svindel på det danske arbejdsmarked.

- Jeg er derfor glad for, at vi i finanslovsforhandlingerne blev enige om at fordoble bødeniveauet for virksomheder, der ansætter illegal arbejdskraft, udtaler Mattias Tesfaye i en skriftlig kommentar.

Han vil se på, om Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri) skal have mulighed for at give afslag på en opholdstilladelse, såfremt vurderingen er, at der ikke er tale om et reelt ansættelsesforhold.

- I dag har Siri kun adgang til at meddele proformaafslag i tilfælde, hvor der er et sikkert grundlag for at antage, at der ikke er tale om et reelt ansættelsesforhold. En formodning er således ikke tilstrækkelig.

- For det andet vil jeg gerne se på, om Siri skal have nogle flere muskler på kontrolområdet.

- Som jeg ser det, skal de ikke kun have muligheden for at tjekke, om papirerne er i orden. De skal også have muligheden for aktivt at tage ud i den virkelige verden og foretage kontroller på blandt andet restauranter, siger Mattias Tesfaye.

På Twitter tilføjer Peter Hummelgaard:

- Mere end nogensinde er det vigtigt, at vi kæmper for et arbejdsmarked, der ikke ræser mod bunden på løn og arbejdsvilkår.

arrow Læs også: Restaurantejer afviser af have snydt thailandsk kok for løn
arrow Afsløring: Kina-restauranter efterforskes i stor udlændingesag
20. december 2019 kl. 09:44 Opdateret: kl. 17:30
arrow 3F: Nok blev snydt for 1,5 millioner kroner i løn
19. december 2019 kl. 09:15 Opdateret: kl. 08:54
arrow Kinesere advarer hinanden efter afsløring af kokkefinte
14. december 2019 kl. 06:50 Opdateret: kl. 06:52
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?