21. februar 2020
Selv om både Kræftens Bekæmpelse, Lægeforeningen og flere politiske partier har foreslået forskellige prisstigninger på cigaretter, der sætter prisen per pakke på mindst 60 kroner, mener sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at 50 kroner er den rette pris. Det er en markant stigning for især unge, mener han. (Arkivfoto).
Selv om både Kræftens Bekæmpelse, Lægeforeningen og flere politiske partier har foreslået forskellige prisstigninger på cigaretter, der sætter prisen per pakke på mindst 60 kroner, mener sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at 50 kroner er den rette pris. Det er en markant stigning for især unge, mener han. (Arkivfoto).
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Regeringen vil sætte prisen på en cigaretpakke til 50 kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regeringen vil sætte prisen på en cigaretpakke til 50 kroner

Dyrere cigaretter skal afholde unge fra at ryge. En pakke skal koste 50 kroner, mener regeringen.

Opdateret 18. september 2019 kl. 21:40
Danmark - 18. september 2019 kl. 21:38
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det skal være dyrere at købe cigaretter, mener regeringen, der foreslår at hæve prisen per pakke til 50 kroner.

Prisstigningen skal ske ad to omgange, så prisen stiger med fem kroner i 2020, og i 2021 skal der lægges endnu en femmer oveni.

Det skriver avisen Danmark.

Flere partier har ønsket at få prisen per pakke højere op, men sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er bekymret for den sociale slagside ved at sætte prisen for højt.

- Vi kan jo ikke have forskellige priser i Danmark. For unge mennesker er det mange penge, så vi tror på, det er det rigtige niveau, siger han til avisen.

Magnus Heunicke kalder stigningen på en tier for "markant".

Prisstigningen er en del af en pakke med forslag, der samlet har til formål at afholde især unge fra at begynde at ryge. Blandt andet vil partiet indføre neutrale smøgpakker, som desuden bør skjules i butikkerne.

Der skal også være mere kontrol af, om der bliver solgt cigaretter til unge under 18 år, og bøden for ulovligt smøgsalg skal stige, mener ministeren.

Partiet foreslår desuden, at man skal bruge NemID for at købe de nikotinholdige varer over nettet, og at de søde smage fra e-cigaretter fjernes.

Allerede i sidste uge kunne det politiske netmedie Altinget på baggrund af et internt notat fortælle om regeringens planer om prishoppet.

Herefter gik Venstre og Konservative sammen om at forsøge at presse regeringen til at øge prisen med yderligere ti kroner.

Hvis ikke regeringen hæver prisen til 60 kroner per pakke fra nytår, vil De Konservative og Venstre forsøge at samle et flertal uden om regeringen, lød det.

Sundhedsordfører Sophie Løhde (V) mener fortsat, at det eneste rigtige er at få prisen yderligere op.

- Jeg er virkelig skuffet. Sundhedsministeren tror åbenbart, at han er skatteminister, siden afgiftsprovenu kommer forud for målet om, at vi skal have røgfri børn og unge.

- Altså en prisstigning på ti kroner i 2021 er jo totalt uambitiøst, og jeg synes, det er et svigt af vores børn og unge, siden der er et historisk mulighed for virkelig for alvor at gøre noget ved prisen, siger hun til Ritzau.

Hun mener, at der er flertal for et markant prishop uden om regeringen.

arrow Læs også: FAKTA: Regeringen vil have dyrere smøger og neutrale pakker
arrow Professor: Højere priser får fattige til at kvitte smøger
19. september 2019 kl. 08:34 Opdateret: kl. 08:36
arrow FAKTA: Cigaretter er dyrere i Danmarks nabolande
19. september 2019 kl. 07:08 Opdateret: kl. 07:10
arrow Socialt udsatte: Sæt både cigaretpris og ydelser op
18. september 2019 kl. 23:25 Opdateret: kl. 23:26