2. august 2021
To procent er andelen af unge mellem 15-29 år, der ryger, faldet fra 2019 til 2020, viser en ny rapport fra blandt andre Sundhedsstyrelsen. (Arkivfoto)
To procent er andelen af unge mellem 15-29 år, der ryger, faldet fra 2019 til 2020, viser en ny rapport fra blandt andre Sundhedsstyrelsen. (Arkivfoto)
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rapport: Stadigt flere unge dropper smøgerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rapport: Stadigt flere unge dropper smøgerne

Færre og færre danskere ryger dagligt eller lejlighedsvist. Prisstigninger er en forklaring, siger styrelse.

Opdateret 05. marts 2021 kl. 12:00
Danmark - 05. marts 2021 kl. 11:02
Af Ritzau

Endnu en gang er andelen af danske borgere, der ryger tobak, faldet i løbet af et år.

Det viser den årlige undersøgelse af danskernes rygevaner blandt 13.785 danskere, som Sundhedsstyrelsen og tre organisationer offentliggør fredag.

Mens 20 procent af befolkningen røg i 2019, var andelen sidste år faldet til 18 procent. Det er borgere, som ryger enten dagligt eller lejlighedsvist.

Faldet ses særligt hos unge mellem 15 og 29 år. Her er andelen, der ryger, faldet til 23 procent sidste år. I 2019 gjaldt det for 26 procent.

Samtidig er der ikke ændret på, hvor mange unge der bruger røgfri tobak såsom snus. Der er fortsat tale om ni procent mellem 15-29 år.

Når der er færre unge, som ryger, kan det blandt andet skyldes, at prisen på cigaretter er steget i løbet af 2020. Det siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø. Han mener, at der er tale om et "signifikant fald".

- Jeg tror, at der kan være mange forklaringer. Men noget af, det der spiller ind, er, at vi har haft en prisstigning på cigaretter.

- Og vi ved, at børn og unge er meget mere prisfølsomme, når det kommer til sådan nogle ting her, siger han og fortæller, at en pakke cigaretter i dag koster i gennemsnit 55 kroner.

De seneste to årtier er andelen af rygende danskere generelt faldet, kun afbrudt af sporadiske stigninger. Det er dog med undtagelse af 2018, hvor kurven knækkede opad, før den faldt igen i 2019.

I 2019 ændrede man måden, hvorpå man indsamler data og opgør tallene. Derfor er det ikke muligt direkte at sammenligne resultaterne med årene før 2019.

Faldet det seneste år kan også hænge sammen med, at flere skoler og arbejdspladser i 2020 har indført forbud mod at ryge i løbet af dagen.

Ved udgangen af 2020 var der indført røgfri arbejdstid både indendørs og udendørs blandt 19 procent af arbejdspladser i undersøgelsen.

Det er en stigning fra 13 procent i 2019.

- Og så skal man heller ikke udelukke, at hele denne her situation med corona også har haft betydning. Der har ikke været så mange fester og anledninger, hvor man kunne begynde at ryge, siger Niels Sandø.

Ifølge Niels Sandø kommer glæden over udviklingen dog med et stort "men". For andelen dem, der ryger, blandt unge, er fortsat den største af alle de rapporterede grupper.

- Så der er stadig en kæmpe udfordring blandt børn og unge, siger han, med henvisning til at det stadig er hver femte mellem 15-29 år, der ryger.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?