4. juni 2020
Radikales Ida Auken, Morten Østergaard, Sofie Carsten Nielsen og Zenia Stampe ankommer til møde med finansminister Nicolai Wammen (S) som mandag holder forhandlingsmøder om finansloven for 2020 i Finansministeriet.
Radikales Ida Auken, Morten Østergaard, Sofie Carsten Nielsen og Zenia Stampe ankommer til møde med finansminister Nicolai Wammen (S) som mandag holder forhandlingsmøder om finansloven for 2020 i Finansministeriet.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Radikale beskylder regeringen for tom snak for klimaet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Radikale beskylder regeringen for tom snak for klimaet

Radikale Venstre vil kræve, at finansloven indeholder ting, der reelt sænker udslippet af drivhusgasser.

Danmark - 21. oktober 2019 kl. 10:22
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Regeringens støtteparti Radikale Venstre mener langt fra, at regeringens finanslovsudspil er slagkraftigt nok, når det kommer til klimaet.

Selv har partiet spillet ud med flyskat, udtagning af landbrugsjord og en række andre ting. Men De Radikale er klar til at forhandle om, hvordan udledningen af drivhusgasser skal sænkes på dagens finanslovsforhandlinger.

arrow Læs også: Finansministeren frasiger sig kritik af klimaindsats

- Vores eneste ultimative krav er, at det vi gør, det kan mærkes. Man skal kunne se, at udledningen af drivhusgasser falder. Vi kan ikke lave en finanslov, der giver et stort, rundt nul i CO2-regnskabet.

- Regeringens finanslovsforslag er lutter gode hensigter. Men tiden til gode hensigter alene er passeret, sagde politisk leder for Radikale Venstre Morten Østergaard mandag på vej ind i forhandlingslokalet i Finansministeriet.

Det er regeringens ambition at sænke udledningen af drivhusgasser med 70 procent i forhold til niveauet i 1990 i 2030. For nuværende vil det være faldet med 51 procent i 2030. Derfor skal der skabes yderligere 19 procentpoint reduktion - syv af dem vil Radikale finde i finansloven.

Regeringens finanslovsudspil indeholder 2,1 milliarder kroner til "en ny grøn retning" for Danmark. Men det beløb indeholder for en stor dels vedkommende omprioriteringer af eksempelvis forskningsmidler og omprioriteringer af udviklingsbistanden.

Derudover er der en forhandlingsreserve på lige over to milliarder kroner til støttepartiernes ønsker til finansloven. Men den dækker alt fra minimumsnormeringer, velfærd og klima.

Og der er altså ikke nok for Radikale Venstre

- Forhandlingsreserven er samlet set ikke nok til de ambitioner, vi har. Så nej, det er ikke tilstrækkeligt, siger Morten Østergaard.

Efter mødet med Nicolai Wammen var den politiske leder let optimistisk.

- Diskussionen har især været om, hvordan vi kommer i gang med at udtage sårbar landbrugsjord. Det har en stor effekt og kommer med erhvervet og Danmarks Naturfredningsforenings varmeste anbefalinger. Så her er det bare om at komme i gang, siger Morten Østergaard.

- Det virker, som om regeringen godt er klar over, at finansloven bliver væsentligt grønnere end deres udspil. De må selv redegøre for deres politik, men jeg synes ikke, at noget af det vi kom med, blev fejet af bordet i dag.

arrow OVERBLIK: Det vil støttepartier have på klimaet
21. oktober 2019 kl. 09:50 Opdateret: kl. 09:52
arrow Eksperter: Klimaforandringer vil kunne presse huse i værdi
21. oktober 2019 kl. 01:29 Opdateret: kl. 01:30
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?