15. maj 2021
Formand for Støttekomiteen for Tibet, Anders Højmark Andersen, er en af tilhørerne, der følger afhøringerne i Tibetkommissionen. Han er blandt de godt 100 personer, der har fået erstatning, fordi politiet krænkede hans ret til at ytre sig under statsbesøget af den kinesiske præsident i 2012. (Arkivfoto)
Formand for Støttekomiteen for Tibet, Anders Højmark Andersen, er en af tilhørerne, der følger afhøringerne i Tibetkommissionen. Han er blandt de godt 100 personer, der har fået erstatning, fordi politiet krænkede hans ret til at ytre sig under statsbesøget af den kinesiske præsident i 2012. (Arkivfoto)
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politileder var vred - derfor tav han om indgreb ved kinesiske besøg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politileder var vred - derfor tav han om indgreb ved kinesiske besøg

Høj som lav i Københavns Politi sørgede for, at demonstranter ikke var synlige, fortæller vicepolitiinspektør.

Danmark - 11. februar 2021 kl. 16:24
Af Ritzau

En leder i Københavns Politi indrømmer, at han bestemt ikke ruttede med oplysningerne, da han første gang blev afhørt af Tibetkommissionen.

Torsdag fortæller vicepolitiinspektør Kim Østergaard under en ny afhøring, at politiet i en årrække har bestræbt sig på at sikre, at kinesiske ledere ikke fik øje på demonstranter - især fra den religiøse bevægelse Falun Gong.

arrow Læs også: OVERBLIK: Danmark bøjede sig igen og igen for kinesisk pres

- Jeg er ikke i tvivl om, at vi alle, høj som lav, har brugt alle forhåndenværende midler til at undgå, at demonstranter var synlige, siger han.

Den praksis går i hvert fald tilbage til 2002, oplyser Kim Østergaard - der i øvrigt ikke opfattede det som særligt odiøst.

Også for fire år siden blev han afhørt af kommissionen om indgreb i ytringsfriheden.

Men dengang i november 2016 røbede han intet om politiets handlinger tilbage i tiden. Hvorfor var han tavs, vil landsdommer Tuk Bagger, der er formand for kommissionen, vide.

- Det handlede kun om 2013 dengang, svarer han.

Du synes ikke, at der var en naturlig sammenhæng?

- Jeg måtte lide den tort at blive afhørt med en sigtets rettigheder, og jeg blev ikke spurgt, forklarer Kim Østergaard.

At han dengang var vred over situationen, lægger han ikke skjul på. I et brev til kommissionen afviste han at læse et udkast til en beretning. "Det er vitterligt ikke for at være uforskammet, men mit liv er simpelthen for kort til, at det kan interessere mig, hvad andre mener, tror, tænker eller forklarer om mig, mine beslutninger og dispositioner", skrev han.

I første omgang skulle kommissionen undersøge kinesiske besøg i 2012, 2013 og 2014. Men da beretningen kom frem om "klart ulovlige" indgreb, og da to mellemledere blev tiltalt for at have løjet for en dommer om indsatsen under et statsbesøg i 2012, stejlede flere ældre politifolk.

De stod frem i flere medier og fortalte, at der også tidligere havde været indgreb. Det var en uskreven regel. Blandt andet derfor besluttede daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) helt usædvanligt at nedsætte kommissionen på ny.

Siden har kommissionen også sort på hvidt fået talrige beviser for en mangeårig praksis.

For eksempel var betjentene på udkig efter efter Falun Gong-aktivister i gule trøjer under premierminister Zhu Rongjis besøg i 2002. På radioen kom der en ordre om tre personer. "Skal holdes i en sidegade, hvis det er Falun Gong", lød det.

Torsdag fortæller Kim Østergaard, at han personligt fik ordre fra chefpolitiinspektør Kai Vittrup om at skjule demonstranter. Han siger, at han ikke kan forstå, at ledere højere oppe ikke vil vedkende sig den forståelse, som herskede i politiet.

- Hvorfor ikke sige, at vi gjorde sådan og sådan, fordi vi opfattede, at vi skulle gøre det? Hvorfor ikke smide kortene på bordet?

Kim Østergaard er helt sin egen. Som en af ganske få politifolk har han ikke ønsket at få en advokat ved sin side.

arrow Kinesisk præsidentpar fik platform til Den lille havfrue
05. marts 2021 kl. 12:31 Opdateret: kl. 12:32
arrow Færdselsbetjente gav den gas for kinesisk minister
14. februar 2021 kl. 12:31 Opdateret: kl. 12:32
arrow FAKTA: Politiet skjulte kritikere af Kinas politik
11. februar 2021 kl. 12:43 Opdateret: kl. 12:44
Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?