10. december 2019
Fungerende justitsminister, Søren Pape Poulsen (K), er ikke blevet orienteret om en graverende fejl, der kan have betydet, at uskyldige er blevet dømt, og at skyldige ikke er blevet fundet mellem år 2012 og 2019. (Arkivfoto)
Fungerende justitsminister, Søren Pape Poulsen (K), er ikke blevet orienteret om en graverende fejl, der kan have betydet, at uskyldige er blevet dømt, og at skyldige ikke er blevet fundet mellem år 2012 og 2019. (Arkivfoto)
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politiet har kendt til fejl i månedsvis: Pape vidste intet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politiet har kendt til fejl i månedsvis: Pape vidste intet

En graverende fejl i et it-system, der behandler teledata betyder, at 10.000 sager skal gennemgås igen.

Danmark - 18. juni 2019 kl. 18:47
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fungerende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) blev ikke orienteret om en graverende it-fejl i behandlingen af teledata, som politiet har kendt til i månedsvis.

Det svarer den konservative partiformand via sit partis pressetjeneste til Berlingske.

arrow Læs også: It-fejl hos politiet: Afgørende oplysninger kan være blevet sorteret fra i Emilie Meng-sagen

- Søren Pape fik først kendskab til sagen i går aftes (mandag, red.), og han meddeler via den konservative pressetjeneste, at den kommende justitsminister må sørge for en redegørelse som noget af det første.

- Som fungerende justitsminister har Søren Pape ikke selv mulighed for at sætte en ny redegørelse i gang, skriver pressetjenesten til avisen.

Politiet oplyser ellers tirsdag, at ordensmagten første gang blev underrettet om, at der kunne være noget galt helt tilbage i november.

- Vi får en henvendelse i en sag tilbage i november 2018 med en lignende problemstilling. Man går så igennem 60 andre sager, men ender med at konkludere, at der må være sket en enkeltstående fejl.

- Det er først med sagen i februar i år, at man finder ud af, at der er tale om en generel problemstilling, siger Torben Mølgaard Jensen, chefpolitiinspektør ved Rigspolitiet.

Fejlen er ifølge politiet formentlig opstået i forbindelse med en opdatering af det program, som politiet bruger til at bearbejde og rense data fra de forskellige teleselskaber, så data bliver mere overskueligt.

Fejlen har betydet, at programmet utilsigtet har frasorteret oplysninger, som det ikke skulle. For eksempel ved, at telefonnumre, der var aktive på en given telemast, blev sorteret fra af programmet.

På den måde kan fejlen have påvirket skyldsspørgsmål, fordi personer ikke har kunnet dokumentere et alibi, der måske var uforeneligt med at være på gerningsstedet.

Men det kan også have begrænset politiets egen efterforskning. Data fra nogle mobiltelefoner kan have manglet i de oversigter, som efterforskerne har haft adgang til.

Teledata er ellers et værdifuldt værktøj for politiet. I alvorlige sager kan politiet nemlig bede om data over, hvilke mobiltelefoner der var aktive på givne telemaster i et givent tidsrum og på den måde komme på sporet af mistænkte.

Den alvorlige fejl betyder, at samtlige sager fra 2012-2019, hvor teleoplysninger har været anvendt, skal gennemgås af politi og anklagemyndigheden igen, oplyser Rigspolitiet.

arrow Pape om fejlagtig teledata: Det lyder voldsomt
19. juni 2019 kl. 13:01 Opdateret: kl. 13:02
arrow It-fejl kan have givet forkerte domme
18. juni 2019 kl. 16:00 Opdateret: kl. 09:20
arrow Advokat vil have brandmandssag til at gå om efter it-fejl
18. juni 2019 kl. 12:07 Opdateret: kl. 12:08