15. oktober 2021
ARKIVFOTO 2007 af traktor der kører kunstgødning ud på mark-- Politiets Efterretningstjeneste (PET) advarer danske landmænd om, hvordan de sikrer og opbevarer deres kunstgødning bedst muligt. (Foto: Torben Christensen/Scanpix 2011)
ARKIVFOTO 2007 af traktor der kører kunstgødning ud på mark-- Politiets Efterretningstjeneste (PET) advarer danske landmænd om, hvordan de sikrer og opbevarer deres kunstgødning bedst muligt. (Foto: Torben Christensen/Scanpix 2011)
Foto: Torben Christensen /Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: PET advarer danske landmænd efter terror

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PET advarer danske landmænd efter terror
Anders Behring Breivik brugte kunstgødning til at fremstille sin bombe. Det får PET til at advare landmænd.
Danmark - 29. juli 2011 kl. 06:13
Af Ritzau
Politiets Efterretningstjeneste (PET) advarer danske landmænd om, hvordan de sikrer og opbevarer deres kunstgødning bedst muligt, skriver Berlingske.

Det sker efter terrorangrebet i Oslo, hvor Anders Behring Breivik havde held til at oprette et proformafirma og bestille seks tons kunstgødning, som han konstruerede en kraftig bombe ud af.
arrow Læs også: Breiviks mor vil ikke se sin søn

Både Videnscentret for Landbrug, der har masser af kontakter i landbruget, og landets største foderstofvirksomhed, Dansk Landbrugs Grovvareselskab (DLG), er blevet bedt om at indskærpe anbefalingerne over for de danske landmænd.

De konkrete anbefalinger lyder blandt andet, at landmændene skal opbevare deres gødning i et aflåst område, regelmæssigt kontrollere beholdningen af gødningen og være opmærksom på tegn på tyveri.

PET ønsker af operative hensyn ikke at kommentere omstændighederne omkring indskærpelsen af reglerne for de danske landmænd.

De sendte en lignende advarsel ud i 2008, og årsagen er, at selv små mængder kunstgødning kan skabe kraftige bomber.

I 2006 foretog Beredskabsstyrelsen en prøvesprængning med otte kilo kunstgødning blandet op med aluminiumspulver.

Sprængladningen blev placeret under en HT-bus, som på en video kan ses eksplodere i stumper og stykker. Bomben i Oslo anslås at have været på omkring 900 kilo.

Koncerndirektør i DLG, Lars Johansen, siger, at PET har bedt virksomheden sende anbefalingerne ud sammen med enhver ordre af ammoniumnitratholdig kunstgødning.

- Hvis der er noget, der ser suspekt ud, og nogen bestiller store mængder i forhold til et lille areal, forsøger vi at holde øje med det. Men endnu har vi ikke konstateret nogle tilfælde, der giver grund til mistanke, siger Lars Johansen til Berlingske.

I 2007 forhindrede PET et terrorangreb i den såkaldte Vollsmose-sag, hvor man fandt kunstgødning med ammoniumnitrat.

Året efter strammede regeringen reglerne for køb af kunstgødning, så privatpersoner ikke kan købe den form for kunstgødning, der bruges til at lave sprængstof.
arrow Bølge af sympati styrker Arbeiderpartiet
31. juli 2011 kl. 14:42 Opdateret: kl. 16:04
arrow Breivik blev forsinket af trafikkø
31. juli 2011 kl. 12:32 Opdateret: kl. 16:04
arrow Breivik kræver regeringens afgang
31. juli 2011 kl. 12:07 Opdateret: kl. 16:04
Rejser du til udlandet i år?