1. oktober 2020
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) siger, at "Tibetsagen var i forvejen en skandale, og nu viser det sig måske at stikke endnu dybere".
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) siger, at "Tibetsagen var i forvejen en skandale, og nu viser det sig måske at stikke endnu dybere".
Foto: Martin Sylvest/arkiv/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: PET advarede om demo ved Kina-besøg i 2011

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PET advarede om demo ved Kina-besøg i 2011

Nye oplysninger fra politiet udvider opgaven for Tibetkommissionen. Skandale kan stikke dybere, siger Pape.

Danmark - 14. juni 2018 kl. 12:10
Af Ritzau

Politiets Efterretningstjeneste advarede om, at borgere kunne finde på at demonstrere ved et besøg af den kinesiske udenrigsminister i 2011, hvis pressen fik besked om besøget for tidligt.

Det fremgår af en såkaldt taktisk befaling, som Københavns Politi har fundet efter en henvendelse fra en journalist fra DR.

arrow Læs også: Betjente: Polititop og politikere må tage ansvar i Tibet-sag

Politiets opførsel også ved dette besøg skal nu undersøges af Tibetkommissionen, som regeringen vil nedsætte igen.

Den oprindelige undersøgelse drejede sig om tre kinesiske besøg i 2012, 2013 og 2014.

Ved det første begik politiet klare brud på både Grundloven og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, fastslog kommissionen i december sidste år.

Det skete, da borgere blev hindret i at ytre sig og i at demonstrere. Politifolk forsøgte at gøre en demonstration usynlig for den besøgende præsident og tog også tibetanske flag fra flere mennesker.

Nu retter søgelyset sig bagud i tiden. En journalist fra DR har bedt om aktindsigt i papirer om besøget af udenrigsministeren i 2011, og det er i den forbindelse, at advarslen fra PET er dukket op, fremgår det af en notits, som Københavns Politi onsdag sendte til Justitsministeriet.

I en trusselsvurdering noterede PET, at der ikke var konkrete trusler mod udenrigsminister Yang Jiechi. Men indirekte advarede man om, at borgere kunne finde på at ytre sig.

"Opmærksomheden henledes dog på, at hvis besøget eksponeres tidligt i pressen, vil det øge kendskabet til besøget blandt personer eller grupper som f.eks. støttekomitéen for Tibet, som måtte have en intention om at demonstrere mod besøget", lød det.

Fundet af advarslen får justitsministeren til at ønske en grundigere undersøgelse.

- Tibetsagen var i forvejen en skandale, og nu viser det sig måske at stikke endnu dybere, siger Søren Pape Poulsen (K) torsdag i en pressemeddelelse.

Også ved statsbesøget af præsident Hu Jintao i 2012 kom PET med en advarsel til politiet.

Det var "meget afgørende" for kineserne, at "de ikke taber ansigt ved konfrontation med demonstrationer eller lignende", skrev PET.

Kommissionen undrede sig over ordene og forsøgte at få en forklaring ved at afhøre flere PET-medarbejdere. De virkede irriterede og pikerede over spørgsmålene. En medarbejder, der optrådte som 766, sagde, at det blot var "en servicemeddelelse" til politiet.

Kommissionen slog fast, at politiet besluttede at gribe ind mod flag og demonstrationer på grund af den stemning, som Udenrigsministeriet og PET havde skabt.

arrow Papes flertal for Tibetundersøgelse vakler
30. juni 2018 kl. 15:43 Opdateret: kl. 15:44
arrow Ordførere ser mangler i udkast til ny Tibetkommission
22. juni 2018 kl. 11:56 Opdateret: kl. 11:58
arrow Whistleblowere kan hjælpe ny kommission i Tibetsagen
21. juni 2018 kl. 13:15 Opdateret: kl. 13:16
Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?