21. juni 2021
En 40-årig mand er fredag idømt syv års fængsel for at have spioneret mod en eksiliraner på dansk jord i efteråret 2018. Det skulle han have gjort for en iransk efterretningstjeneste.  (Arkivfoto).
En 40-årig mand er fredag idømt syv års fængsel for at have spioneret mod en eksiliraner på dansk jord i efteråret 2018. Det skulle han have gjort for en iransk efterretningstjeneste. (Arkivfoto).
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: OVERBLIK: Mand spionerede og ville dræbe flygtning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OVERBLIK: Mand spionerede og ville dræbe flygtning

Retssag om attentatplaner i Ringsted trækker tråde til en storpolitisk konflikt mellem Iran og Saudi-Arabien.

Danmark - 26. juni 2020 kl. 13:34
Af Ritzau

En 40-årig norsk-iraner er kendt skyldig i spionage og medvirken til drabsforsøg. Det har Retten i Roskilde afgjort fredag.

Han er idømt syv års fængsel for at have spioneret for en iransk efterretningstjeneste på dansk jord. Drabsmålet var en iransk flygtning i Ringsted.

arrow Læs også: Dømt med bredside i retten: Godt danskerne fik øjnene op

Det er dog ikke den eneste sag, der er udsprunget af episoden. Den person, manden spionerede mod, skulle ifølge politiet havde indsamlet informationer til Irans ærkefjende Saudi-Arabien.

Fire andre mænd er sigtet i de to sager.

Læs om de involverede personer her:

* Den 40-årige mand fra Norge med iransk baggrund er kendt skyldig i at have deltaget i planlægningen af et drab på en eksiliraner i Ringsted.

Han har også spioneret for en iransk efterretningstjeneste i Danmark under forberedelserne af drabet.

Over tre dage i september 2018 fotograferede han og optog video i området omkring eksiliranerens hjem.

Planerne om drab fik Politiets Efterretningstjeneste (PET) til at iværksætte en storstilet politiaktion 28. september 2018, hvor store dele af landet blev lukket ned.

Den norsk-iranske mand blev anholdt knap en måned senere i Sverige og har siddet varetægtsfængslet lige siden.

* En føringsofficer fra en iransk efterretningstjeneste er sigtet for spionage og medvirken til planlægning af drabet på eksiliraneren i Ringsted.

Han menes at have givet ordrer og instruktioner til den 40-årige, ligesom han ifølge politiet har været spionens kontaktperson.

Føringsofficeren blev i begyndelsen af februar 2020 varetægtsfængslet uden at være til stede. Han opholder sig højst sandsynligt i Iran.

* Tre ledende medlemmer af bevægelsen ASMLA (Arab Struggle Movement for the Libération of Ahwaz) er sigtet for spionage i Danmark til fordel for Saudi-Arabien samt for at have billiget et terrorangreb i Iran.

Spionagen for Saudi-Arabien fandt angiveligt sted fra 2012 til 2018.

Sigtelsen for billigelse af terror går på, at de tre mistænkte på sociale medier har hyldet et terrorangreb begået mod en militærparade i Iran i 2018.

Den ene af de tre personer er eksiliraneren fra Ringsted, som menes at have været udset som mål for et attentat arrangeret af Iran.

Han har en ledende rolle i ASMLA. Bevægelsen kæmper for arabisk selvstændighed i Ahvaz-regionen i Iran. ASMLA anses af det iranske regime for at være en terrororganisation.

De tre mænd har været varetægtsfængslet siden 4. februar 2020.

To af dem sættes desuden i forbindelse med en terrorsag fra Holland. Her er en hollænder med iransk baggrund sigtet for at planlægge angreb mod mål i Iran. Også han er medlem af ASMLA.

Kilde: Anklagemyndigheden, DR, Ritzau.

arrow Iraner får syv års fængsel i sag om attentatplan
26. juni 2020 kl. 14:05 Opdateret: kl. 14:06
arrow Iraner skyldig i at planlægge drab på flygtning i Ringsted
26. juni 2020 kl. 10:45 Opdateret: kl. 10:46
arrow Spionsag skulle ende med drab: »Der skulle ske noget mere«
19. juni 2020 kl. 19:48 Opdateret: kl. 16:07
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?