16. januar 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nye vidner afhøres i Tibetkommissionen næste år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye vidner afhøres i Tibetkommissionen næste år

Kommission, der undersøger politiets optræden ved kinesiske besøg i Danmark, er blevet forsinket.

Danmark - 16. september 2020 kl. 08:40
Af Ritzau

Først i begyndelsen af næste år skal især politifolk afhøres om, hvordan kinesiske besøg gennem årene er blevet håndteret.

Tibetkommissionen genoptager sine afhøringer fra 7. januar, og de fortsætter i løbet af første halvår, oplyser kommissionen til Ritzau.

Den udgav tilbage i december 2017 sin første beretning. Konklusionen var, at politiet havde begået klart ulovlige indgreb mod borgernes frihedsrettigheder. Desuden var Folketinget blevet ført bag lyset af politiet.

I sommeren 2018 blev kommissionen nedsat igen. Regeringen bestilte en yderligere undersøgelse af, om myndighederne gennem årene har skubbet borgernes ret til at ytre sig og demonstrere til side.

I første omgang blev besøg i 2012, 2013 og 2014 vurderet.

Under et besøg af præsident Hu Jintao rev betjente for eksempel tibetanske flag ud af hænderne på fredelige borgere. Ord som "FREE" og "FRIHED" tegnet med kridt på asfalten foran et hotel blev fjernet. Og politiet forsøgte endvidere at skjule en demonstration for præsidenten.

I nye undersøgelse kigges der længere tilbage i tiden, og i den forbindelse er der allerede blevet afhørt en håndfuld nuværende og tidligere politifolk. Det skete i slutningen af 2018.

Siden da har Tibetkommissionen skaffet et meget stort materiale fra Udenrigsministeriet, PET, Justitsministeriet og flere andre myndigheder. Udbyttet er blevet 159 millioner dokumenter, har kommissionen tidligere fortalt.

Men i forhold til den oprindelige ambition er arbejdet forsinket. Først ved udgangen af 2021 kan der ventes en beretning, hed det i foråret, da kommissionen sendte en status til Folketinget.

I spidsen for arbejdet står landsdommer Tuk Bagger, professor Michael Jensen og advokat Ole Spiermann. Derudover er ansat et hold af sekretærer, it-specialister og historikere.

I øvrigt oplyste Tuk Bagger i sommer, at ingen politifolk eller andre af egen drift har ringet eller skrevet til kommissionen for at hjælpe med oplysninger.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?