27. maj 2020
Regeringen kommer aldrig til at fremsætte lovforslag, som juristerne vurderer, er i strid med enten Grundloven eller konventionerne, siger udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) i en skriftlig kommentar til Politiken. (Arkivfoto)
Regeringen kommer aldrig til at fremsætte lovforslag, som juristerne vurderer, er i strid med enten Grundloven eller konventionerne, siger udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) i en skriftlig kommentar til Politiken. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny lov om frakendelse af statsborgerskab kan være ulovlig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny lov om frakendelse af statsborgerskab kan være ulovlig

Regeringen vil hastebehandle lov, der kan give Danmark nederlag ved menneskerettighedsdomstol.

Danmark - 15. oktober 2019 kl. 16:29
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Regeringens nye forslag om at tage statsborgerskabet fra formodede fremmedkrigere i Syrien kan vise sig at være ulovligt.

Det erkender regeringen selv i bemærkningerne til lovforslaget, skriver Politiken.

Konkret skal udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) kunne fratage statsborgerskabet hos personer over 18 år, hvis vedkommende har "udvist en handlemåde, som er til alvorlig skade for landets vitale interesser".

Og det skal vel at mærke kunne ske med tilbagevirkende kraft.

Det vil sige, at en fremmedkriger kan fratages sit danske statsborgerskab, selv om det ikke var muligt, da vedkommende foretog den handling, der ligger til grund for beslutningen.

På den baggrund vurderer regeringen, at loven risikerer at blive underkendt af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Hos Institut for Menneskerettigheder vil seniorforsker Eva Ersbøll med ekspertise i sager om statsborgerskab granske sagen nøje.

- Regeringen gør sig nogle seriøse overvejelser, som vi vil arbejde videre med i vores høringssvar. At fratage statsborgerskabet med tilbagevirkende kraft kan være problematisk, fordi det er så indgribende at blive frakendt sin indfødsret og måske ikke kunne rejse ind i sit eget land, siger hun.

Udlændingeminister Mattias Tesfaye er villig til at gå langt for, at fremmedkrigere ikke opholder sig i Danmark, men ikke hvis det viser sig at være ulovligt.

- Regeringen kommer aldrig til at fremsætte lovforslag, som juristerne vurderer, er i strid med enten Grundloven eller konventionerne, siger Mattias Tesfaye i en skriftlig kommentar til Politiken.

Regeringens forslag skal kun gælde for personer, der har dobbelt statsborgerskab.

arrow Læs også: Amerikansk koalition er helt ude af nøglebyen Manbij
arrow Tyrkiske spillere gentager militærsalut under Uefas lup
15. oktober 2019 kl. 09:23 Opdateret: kl. 09:24
arrow Trump godkender sanktioner mod Tyrkiet efter offensiv i Syrien
14. oktober 2019 kl. 22:10 Opdateret: kl. 22:12
arrow Syriske styrker går ind i nøgleby i det nordlige Syrien
14. oktober 2019 kl. 20:05 Opdateret: kl. 20:06
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?