20. juni 2021
Mod kan være svært at måle, og evolutionspsykologer forholder sig ikke direkte til begreber som mod og fejhed. De ser i stedet på ting som frygt, angst, forsigtighed og risikovillighed, som kan måles og påvirker vores adfærdsmønstre. (Arkivfoto)
Mod kan være svært at måle, og evolutionspsykologer forholder sig ikke direkte til begreber som mod og fejhed. De ser i stedet på ting som frygt, angst, forsigtighed og risikovillighed, som kan måles og påvirker vores adfærdsmønstre. (Arkivfoto)
Foto: Bo Tornvig/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mod varierer - men mod kan trænes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Mod varierer - men mod kan trænes

Mange har prøvet at se andres mod og ønsket, at de selv havde mere tapperhed. Fra fødslen har vi forskellige portioner mod, men vi kan selv lægge flere lag på.

Danmark - 15. maj 2021 kl. 12:00
Af Ritzau

Du trodser din frygt og handler i en situation, hvor det ville være nemmere at se bort. Du ved, at det at tøve er at forspilde en chance. Og du risikerer dit eget ve og vel for andres skyld.

Der er mange måder at være modig på, og nogle mennesker er modigere end andre. Er det noget, de er født med, eller kan alle lære at være modige?

Når du er modig, vil nogle områder af hjernen blive mere aktive, men det er ikke muligt at udpege et bestemt område af hjernen, hvor vores mod sidder.

I stedet kan psykologien give et billede af baggrunden for vores mod. Til trods for at begreberne mod og fejhed faktisk kun befinder sig ude på sidelinjen inden for denne gren af videnskaben.

Det forklarer evolutionspsykolog Henrik Høgh-Olesen, professor ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet.

- Vi bruger ikke rigtig de begreber. Vi ser på andre ting som frygt, angst, forsigtighed og risikovillighed. Det er på en eller anden måde i det felt, hvor fejhed eller mod opstår, siger Henrik Høgh-Olesen til Videnskab.dk.

Så mens man ikke direkte kan måle mod, kan psykologer gennem personlighedstest måle træk som de ovennævnte og se, hvordan de påvirker vores adfærdsmønstre.

Her bekræfter Henrik Høgh-Olesen, at nogle personer ganske rigtigt er født modigere end andre.

- Træk er jo overvejende biologisk forankrede. De er påvirkelige af miljøet, men de er overvejende noget, vi kommer til verden med. Som individer fødes vi mere eller mindre forsigtige, mere eller mindre risikovillige, mere eller mindre modige, fortæller han.

Evolutionen har desuden gjort, at der er kommet mere risikovillighed hos det køn, der skal konkurrere om parringsmuligheder.

- Derfor er fysisk vovemod noget, man ser oftere hos mænd og drenge end hos kvinder, fordi mænd har skullet konkurrere med hinanden om status og adgang til hunner, uddyber Henrik Høgh-Olesen og tilføjer:

- Derfor dominerer vi også i alle mulige tåbelige statistikker. Dumdristige statistikker. Vi kører for stærkt, drikker for meget, går i krig, begår hærværk.

Vi gør en masse ting udelukkende med det formål at vise, hvor kraftfulde vi er.

Heldigvis er mod dog ofte positivt, og egenskaben kan trænes. Men det kan være svært at træffe den modige beslutning, når man står i situationen. Ellers ville det ikke kræve mod. Så hvordan bliver vi mere modige?

Gradvist, fortæller psykolog Sonja Breinholst, lektor på Københavns Universitet. Her leder hun Center for Angst, hvor hun til daglig hjælper børn og voksne med angst.

- Hvis vi sidestiller mod som det modsatte af angst og modig adfærd som det modsatte af undgående adfærd, kan du træne det. Og du kan, med rigtig god effekt, blive utroligt modig og indgå i alt det, du ikke turde før, forklarer Sonja Breinholst og føjer til:

- Men det kommer ikke af sig selv. Man skal have hjælp. Hvis vi taler børn, skal man have voksne til at hjælpe sig. Og nogle gange, som voksen, skal man potentielt bruge andre, en psykolog for eksempel, til at fortælle én, hvad man skal gøre.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?