25. september 2021
Der er konstateret minkvarianter af coronavirus hos 214 personer. Den mest problematiske variant, den såkaldte cluster 5-udgave, er dog indtil videre kun fundet hos 12 personer, oplyser Statens Serum Institut. (Arkivfoto)
Der er konstateret minkvarianter af coronavirus hos 214 personer. Den mest problematiske variant, den såkaldte cluster 5-udgave, er dog indtil videre kun fundet hos 12 personer, oplyser Statens Serum Institut. (Arkivfoto)
Foto: Jacob Gronholt-Pedersen/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mere problematisk minkvirus kan være i omløb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Mere problematisk minkvirus kan være i omløb

I alt har 214 personer været smittet med fem varianter af coronavirus, som stammer fra mink. Virologer kender fortsat ikke egenskaberne hos tre af varianterne.

Opdateret 06. november 2020 kl. 22:23
Danmark - 06. november 2020 kl. 20:00
Af Ritzau

Den problematiske coronavirus fra mink er muligvis ikke begrænset til den såkaldte cluster 5-type, som har fået myndighederne til at beordre alle mink aflivet og syv kommuner lukket ned.

Ifølge et nyt notat fra Statens Serum Institut (SSI) har forskerne nemlig endnu ikke overblik over, hvilke negative egenskaber tre af de andre coronavarianter fra mink har.

arrow Læs også: Masse-aflivning ikke lovlig: - Jeg kan ikke sove om natten

Af notatet fremgår det, at forskerne i alt har fundet fem forskellige minkvarianter af coronavirus, altså cluster 1-5.

Kun cluster 1 og 5 er indtil videre blevet undersøgt. Og cluster 1 har ikke udvist samme nedsatte følsomhed over for antistoffer som cluster 5.

- De andre varianter (cluster 2-4) er også ved at blive undersøgt for følsomhed. Disse undersøgelser tager dog tid (uger), da virus skal dyrkes først, står der i notatet.

Tyra Grove Krause er afdelingschef i SSI.

Hun erkender, at uvisheden om cluster 2-4 gør, at de tre varianter - ligesom cluster 5 - kan vise sig at være problematiske i forhold til udviklingen af en vaccine.

- Det kan vi ikke udelukke. Vi tror ikke, at omfanget af mutationer i de clustre er lige så stort som i cluster 5, som havde fire samtidige ændringer i virus. Men vi kan ikke udelukke det. Så vi er i gang med at undersøge det, siger hun.

Hvorfor har I ikke overblik over egenskaberne i cluster 2-4, når I har det i clustrene 1 og 5?

- Fordi det handler om at finde materiale, hvor man har levende virus, som så skal dyrkes i længere tid. Og det kan være en vanskelig opgave.

- Så man kan ikke bare starte undersøgelser af de fem clustre op samtidig og så regne med, at man så får resultaterne samtidig, siger Tyra Grove Krause.

Ifølge myndighederne har der siden midten af juli i alt været påvist 214 smittetilfælde med en af de fem minkvarianter.

12 af smittetilfældene har været med cluster 5-typen.

Det er fredag ikke lykkedes Ritzau at få svar fra SSI på, hvor mange af de 214 tilfælde der er af varianterne i cluster 2-4.

200 af de 214 tilfælde med minkvarianter er registreret i Nordjylland, hvor kommunerne Hjørring, Frederikshavn, Thisted, Vesthimmerland, Brønderslev, Jammerbugt og Læsø nu reelt er lukket ned indtil 3. december.

Dermed er der siden juni registreret 14 tilfælde i andre dele af Danmark. Og det skaber ifølge Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, en "sprængfarlig situation".

- Nu kan man stille spørgsmålstegn ved, om nedlukningen af de nordjyske kommuner er tilstrækkeligt til at stoppe minkvarianterne i at brede sig.

- Eller om det i virkeligheden er for sent, og de er udbredt andre steder, siger professoren.

I SSI er Tyra Grove Krause dog ikke alvorligt bekymret for minksmitten uden for Nordjylland.

Ifølge hende har de fleste af de 14 smittede uden for Nordjylland været ansatte på minkfarme andre steder i Jylland, hvor der er styr på smitteopsporingen.

- Så jeg mener ikke for nuværende, at der er noget, der tyder på, at der skulle være risiko for samfundssmitte med de her varianter uden for Nordjylland, siger hun.

arrow Lokal mink-aflivning i fuld gang
09. november 2020 kl. 10:35 Opdateret: kl. 10:35
arrow Venstre støtter ikke hastelov om minkaflivning
09. november 2020 kl. 09:50 Opdateret: kl. 09:52
arrow Blå partier kritiserer masseaflivning af mink uden lov
09. november 2020 kl. 08:33 Opdateret: kl. 08:34
Stemmer du til kommunalvalget i år?