24. oktober 2021
Morten Østergaard havde formentlig ingen anelse om, hvad der ventede ham, da han 19. september sidste år holdt tale ved De Radikales landsmøde og talte om den interne sexismeundersøgelse, som partiet satte i gang. Knap tre uger senere blev Morten Østergaard selv afsløret som krænker, og han måtte forlade sin post som politisk leder. (Arkivfoto)
gallery icon

Se billedserie

Morten Østergaard havde formentlig ingen anelse om, hvad der ventede ham, da han 19. september sidste år holdt tale ved De Radikales landsmøde og talte om den interne sexismeundersøgelse, som partiet satte i gang. Knap tre uger senere blev Morten Østergaard selv afsløret som krænker, og han måtte forlade sin post som politisk leder. (Arkivfoto)
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: MeToo-spøgelset hænger ved De Radikale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

MeToo-spøgelset hænger ved De Radikale

Et lille år efter Morten Østergaards exit som politisk leder har De Radikale det fortsat svært i meningsmålingerne. Sofie Carsten Nielsen erkender udfordring.

Danmark - 17. september 2021 kl. 13:00
Af Ritzau

- Vi har en fælles opgave med at få ryddet op i den sexistiske kultur, der alt for mange steder stadig hersker. Vi starter med os selv. Og sætter en undersøgelse i gang af os selv i Radikale Venstre.

Sådan sagde Morten Østergaard 19. september sidste år, da han holdt sin landsmødetale.

18 dage senere var han fortid som politisk leder for partiet. Fældet som krænker af den MeToo-bølge, der skyllede ind over Danmark.

Knap et år er gået, men når Sofie Carsten Nielsen lørdag holder sin første landsmødetale som ny politisk leder for De Radikale, har partiet endnu ikke fået rystet MeToo-spøgelset af sig.

Tværtimod dukkede endnu en sag ganske uvelkommen op for en måned siden. Det skete, da retsordfører Kristian Hegaard (R) fra den ene dag til den anden forlod politik efter sager om grænseoverskridende adfærd.

- Det har været et decideret møgår for Radikale Venstre, siger Sofie Carsten Nielsen.

- Det har været hårdt, og vi slider for at kunne fremlægge politik.

- Det synes jeg, vi er i gang med, men selvfølgelig har det været et år, der har slidt på os, siger hun.

De Radikale indtog sidste år en frontrolle i bekæmpelsen af krænkelser, blandt andet ved at afholde et såkaldt sexismedøgn på Facebook.

Der var kontant reaktion fra vælgerne i perioden efter Morten Østergaards exit.

I begyndelsen af oktober sidste år lå De Radikale til at få 8,5 procent af stemmerne i en meningsmåling, som analyseinstituttet Voxmeter lavede for Ritzau. Det var næsten identisk med resultatet ved folketingsvalget i 2019.

En måned efter Morten Østergaards farvel som politisk leder var partiet nede på en tilslutning på 4,6 procent hos Voxmeter, og siden har partiet svinget mellem primært fem og seks procent.

- De er i en krise, og det har de været, siden Morten Østergaard blev afsløret som totalt utroværdig på det her område, siger politisk kommentator Jarl Cordua.

- Noget af det er også smittet af på Sofie Carsten Nielsen, fordi hun har været vidende om, hvad der foregik.

- Vælgerne kommer ikke bare sådan løbende lige efter og synes, at nu har de tilgivet alt. Det tager tid, siger han.

Sofie Carsten Nielsen erkender, at De Radikales troværdighed er udfordret på MeToo-området.

- Man må sige, at det er for åben skærm, at vi har taget i hvert fald en bid af opgøret med en sådan kultur i vores samfund. Det har hverken været kønt eller sjovt.

- Og det har generelt været hårdt for de af os, der er berørt. Det er vi stadig i gang med. Det er ikke noget, man bliver færdig med, siger hun.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?