15. januar 2021
TV 2 viser helt nye optagelser af de to danske søfolk, Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn, der netop er blevet frigivet. Optagelserne fandt sted i lejren i Somalia for bare 14 dage siden. (Foto: TV 2)//
TV 2 viser helt nye optagelser af de to danske søfolk, Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn, der netop er blevet frigivet. Optagelserne fandt sted i lejren i Somalia for bare 14 dage siden. (Foto: TV 2)//
Foto: Tv2 /Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Journalist hjalp med at få danske piratgidsler fri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Journalist hjalp med at få danske piratgidsler fri

Shipcraft brugte angiveligt reporter fra Ekstra Bladet som bindeled mellem gidsler og pirater i Somalia.

Danmark - 01. maj 2013 kl. 03:57
Af Ritzau

Efter 838 dage i helvede kunne de to danske gidsler Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez tirsdag ånde lettet op. Løsesummen er betalt, og de er sammen med fire filippinske besætningsmedlemmer atter frie mænd.

Det er siden kommet frem, at Ekstra Bladet-journalisten Nasib Farah havde en central rolle i forhandlingerne og i at lukke det gabende hul i millionklassen, som skilte parterne. Det bekræfter rederiet Shipcraft over for metroxpress.

arrow Læs også: De tidligere danske gidsler er nu tilbage i Europa

- Nasib Farah har været anvendt af vores rådgivere. Han har primært fungeret som en, der gik ind og opsnappede signaler i piratgruppen qua, at de taler samme sprog, siger Claus Bech, direktør i Shipcraft.

Han understreger dog, at Nasib Farah på intet tidspunkt har stået for selve forhandlingerne. I stedet blev han brugt som en form for konsulent og bindeled mellem to parter, der undervejs var milevidt fra hinanden.

- Der var et meget, meget stort krav fra piraterne, hvis de skulle frigive gidslerne. Det var et højt trecifret millionbeløb i kroner, siger Claus Bech.

Ifølge TV 2's oplysninger endte den samlede frikøbssum på et sted mellem 30-40 millioner kroner.

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen mener, at Nasib Farahs rolle var en del mere markant, end Shipcraft-direktøren vil indrømme.

- Nasib Farah har forhandlet denne her frigivelse hjem. Han har haft kontakten til piraterne, og det er ham, som har fået prisen ned og forhandlet sig frem til, hvor udvekslingen skulle ske. Han har løst knuden, siger han til metroxpress.

Ifølge chefredaktøren kender Nasib Farah nogle af piraterne grundet sin somaliske baggrund.

arrow Shipcraft bekræfter løsesum for gidsler på 39 millioner
03. maj 2013 kl. 12:53 Opdateret: kl. 09:59
arrow Pårørende: Ydmygende og forfærdelig gidsel-dokumentar
02. maj 2013 kl. 23:24 Opdateret: kl. 23:26
arrow Søvndal om danske gidsler: Omtalen har øget prisen
02. maj 2013 kl. 14:28 Opdateret: kl. 14:31
I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?