21. juni 2021
Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen på vej til Retten i Roskilde, hvor hans klient Mohammed Davoudzadeh Loloei fredag blev idømt syv års fængsel for at bistå iransk efterretningstjeneste i planer om et attentat mod eksiliraner i Danmark.
Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen på vej til Retten i Roskilde, hvor hans klient Mohammed Davoudzadeh Loloei fredag blev idømt syv års fængsel for at bistå iransk efterretningstjeneste i planer om et attentat mod eksiliraner i Danmark.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Iraner dømt for bistand til attentatplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Iraner dømt for bistand til attentatplan

En mand i Ringsted skulle likvideres af iransk efterretningstjeneste. En 40-årig mand bistod med at udspionere offeret, og det koster ham nu syv års fængsel.

Danmark - 26. juni 2020 kl. 20:00
Af Ritzau

Man vover næppe for meget pels, hvis man påstår, at de færreste havde forudset Sct. Bendtsgade i Ringsted som en kampplads i en storpolitisk konflikt kendetegnet ved blodige stedfortræderkrige på Den Arabiske Halvø.

arrow Læs også: Anklager ønsker cirka 40 retsmøder i sag om spionage og terror

Krige i Syrien, Yemen og andre steder, hvor stormagterne Iran og Saudi-Arabien krydser militære klinger i kampen om magten i regionen.

Men ikke desto mindre var det planen, at en 50-årig iransk flygtning netop her skulle bringes af dage som led i et storpolitisk spil.

Fredag blev den 40-årige norsk-iraner Mohammad Davoudzadeh Loloei idømt syv års fængsel ved Retten i Roskilde, fordi han efter rettens vurdering har hjulpet en iransk efterretningstjenste med at indsamle oplysninger.

Oplysninger, som skulle bruges til at begå et attentat på flygtningen, der i iranske øjne har status af en terrorist.

- Retten lægger til grund, at den kommende operation var et drab. Retten lægger endvidere til grund, at det skulle begås ved bopælen i den nærmeste fremtid, lød det fra retsformand John Larsen, da han fredag formiddag læste rettens afgørelse af skyldsspørgsmålet op.

Bopælen i Sct. Bendtsgade ligger tæt på det sted, hvor den 50-årige sammen med andre medlemmer af foreningen Ahwazna Fonden drev en tv-station. Den blev tidligere i år lukket af radio- tv-nævnet, fordi den propaganderede for terror.

Ahwazna Fonden knytter sig til separatistbevægelsen ASMLA, som kæmper for løsrivelse af et område omkring byen Ahvaz i Iran. Et område med mange sunnimuslimske arabere, som både kulturelt og religiøst er i modsætningsforhold til det shiamuslimske Iran.

Og den 50-årige er selv varetægtsfængslet i øjeblikket. Det samme er to andre fra tv-stationen. Det blev de tidligere i år, da de blev sigtet for at spionere på vegne af Saudi-Arabien. Siden er de blevet sigtet for at formidle økonomisk støtte til terror - altså angreb på den iranske stats institutioner.

Inden dommen fredag tog Loloei selv ordet, og i en længere tale gav han udtryk for, at han ikke bekymrede sig så meget om sin egen situation - sin egen straf. Han var blot glad for, at han havde åbnet Danmarks øjne for, at personer, som er beskyttet som flygtninge, i realiteten er terrorister, der støtter angreb på Iran.

Loloeis forbrydelse bestod i, at han tilbage i efteråret 2018 foretog observationer mod adressen på Sct. Bendtsgade. Blandt andet tog han billeder, som illustrerede adgangsforholdene på stedet. Han optog også video af den 50-åriges kone.

De oplysninger blev videregivet til en person - via internettet - som efter alt at dømme var officer i en iransk efterretningstjeneste. Det har retten i hvert fald vurderet.

Anklagemyndigheden mener at kende identiteten på officeren, men retten har ikke fundet det bevist, hvem personen, som Loloei havde kontakt med, var. Det er imidlertid også underordnet for skyldsspørgsmålet.

Loloei selv har påstået, at overvågningen udsprang af en personlig strid. Tilbage i 2012 skulle den 50-årige have haft en affære med Loloeis kone, og det var som led i en form for reaktion på det, at han udspionerede ham. Den forklaring mener retten, er utroværdig.

Retten har i dommen lagt vægt på beviser, som er fremført i sagen for lukkede døre. Og derfor er det i vidt omfang dunkelt, hvilke beviser der underbygger dommen.

- Det er selvfølgelig betænkeligt ud fra et synspunkt om åbenhed, men loven giver mulighed for det, siger Michael Juul Eriksen, der er advokat for Loloei.

Ud over fængselsstraffen er Loloei dømt til udvisning af Danmark. Han ankede på stedet til landsretten.

arrow OVERBLIK: Mand spionerede og ville dræbe flygtning
26. juni 2020 kl. 13:34 Opdateret: kl. 13:34
arrow Anklager kræver otte år i sag om attentatplaner
26. juni 2020 kl. 11:56 Opdateret: kl. 11:58
arrow Fældende bevis i sag om attentatplan holdes hemmelig
26. juni 2020 kl. 11:31 Opdateret: kl. 11:32
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?