20. oktober 2021
Arne Juhl blev billedet på den tidlige ret til pension, som har været et kardinalpunkt for Socialdemokratiet at få gennemført, efter at regeringsmagten blev vundet. Her står manden selv med statsminister Mette Frederiksen (S) ved S-kongressen i 2019.
gallery icon

Se billedserie

Arne Juhl blev billedet på den tidlige ret til pension, som har været et kardinalpunkt for Socialdemokratiet at få gennemført, efter at regeringsmagten blev vundet. Her står manden selv med statsminister Mette Frederiksen (S) ved S-kongressen i 2019.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hver fjerde ansøger til Arne-pension afvises

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Hver fjerde ansøger til Arne-pension afvises

Knap 20.000 har søgt om tidlig pension, men hver fjerde afgjorte sag er endt med en afvisning. Bekymringen stiger hos fagforbund, der ser et åbenlyst problem.

Danmark - 17. september 2021 kl. 09:15
Af Ritzau

Fra 1. august har det været muligt at søge om at gå tidligere på pension, populært kaldet Arne-pensionen.

Og tvivlen om, hvor mange som ville benytte ordningen, er blevet gjort til skamme. 19.686 ansøgninger er sendt afsted, og 16.856 af dem er afgjort, viser en opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet.

arrow Læs også: Tusindvis af afviste pensionsansøgere bekymrer fagforbund

Det glæder beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

- Det glæder mig at se. Man kan se på a-kasse-fordelingen, at det i meget høj grad er målrettet dem, der har haft lange og hårde arbejdsliv, som også har en tendens til at blive mest slidt på arbejdsmarkedet, hvilket især er faglærte og ufaglærte, siger ministeren.

Men tallene viser også, at mange bliver afvist. Faktisk er det tilfældet i 25 procent af de afgjorte sager.

33 procent af dem, der har fået afgjort deres sag, har opnået den maksimale treårige ret til tidlig pension. 41 procent har fået tilkendt en delvis ret, men her kan nogle opnå den maksimale ret, hvis mere dokumentation fremlægges.

Før der blev åbnet for ansøgningerne, var netop dokumentationskravet den store bekymring hos flere fagforbund. Et af dem er 3F, hvor 3912 af medlemmerne har søgt om tidlig pension - flest af alle fagforbund.

Forbundsformand Per Christensen mener, at de mange ansøgere vidner om "et enormt behov" for retten til tidlig pension.

- Når det er sagt, er det helt åbenbart for mig, at der er en udfordring med dokumentationskravene, vi bliver nødt til at få kigget på.

Fagbladet FOA har beskrevet, hvordan Rigsarkivet er blevet "bombarderet" med henvendelser for at finde den nødvendige dokumentation.

Dokumentationen for et langt arbejdsliv hentes primært i pensionsoplysninger fra ATP.

Men det kan være svært at føre bevis for eksempelvis midlertidige job eller deltidsansættelser langt tilbage i tiden.

Beskæftigelsesministeren vil nu sætte penge af til, at Rigsarkivet hurtigere kan hjælpe med at finde dokumentation, blandt andet ved at ansætte medarbejdere med fuld fokus på ansøgningerne.

Mona Striib, forbundsformand for FOA, byder den melding velkommen, for også hun er bekymret for dem, der har stødt panden mod muren på grund af manglende dokumentation:

- Det vækker en bekymring. Når folk søger, er det jo, fordi de selv ved, at de har haft den tilknytning til arbejdsmarkedet, og fordi de har behov for at gå tidligere på pension, siger hun.

Per Christensen håber på, at de ekstra midler hos Rigsarkivet kan gøre forskellen.

- Det er i hvert fald et skridt på vejen for at se, om man kan løse det ad en anden vej. Når så mange, der mener, de er berettiget, bliver afvist, har vi en udfordring, siger han.

Men spørgsmålet er, om alle oplysninger - trods en ekstra indsats hos Rigsarkivet - kan findes.

Per Christensen nævner, at han faktisk selv har kunnet finde dokumentation tilbage fra sin tid som bud i Aalborg.

- Men jeg kan ikke afvise, at det for andres vedkommende kan være en udfordring.

De ansøgere, der har fået afvist deres sag, har mulighed for at indsende yderligere dokumentation og få behandlet deres ansøgning på ny.

Rejser du til udlandet i år?