3. august 2021
To sprøjtemidler, der tidligere er brugt til henholdsvis produktion af roer og til træbeskyttelse, har før gået under radaren. De er blandt de pesticidrester, der findes i mange vandboringer. (Genrefoto)
To sprøjtemidler, der tidligere er brugt til henholdsvis produktion af roer og til træbeskyttelse, har før gået under radaren. De er blandt de pesticidrester, der findes i mange vandboringer. (Genrefoto)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Giftrester fundet i hver anden vandboring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Giftrester fundet i hver anden vandboring

Bedre overvågning kan være skyld i, at der opdages pesticider i langt flere drikkevandsboringer nu end tidligere. Vandværker beder politikere om hjælp.

Danmark - 12. juni 2021 kl. 20:00
Af Ritzau

Der bliver fundet rester af sprøjtemidler i en væsentligt større andel af vandværkernes boringer nu end tidligere.

I mere end hver anden af de undersøgte boringer i de første fire måneder af 2021 er der fundet pesticidrester. Det får vandværkernes brancheorganisation, Danva, til at bede politikerne om at gribe ind.

arrow Læs også: FAKTA: Ti års vindere af Champions League i håndbold

De vigtigste vandboringer skal beskyttes bedre, mener Claus Vangsgård, der er seniorkonsulent hos Danva.

- På små øer kan det eksempelvis være, at der ikke må sprøjtes over det eneste grundvandsmagasin på øen.

- Og det kan også være, at der ikke skal placeres et sommerhusområde oven på magasinet, hvis der ikke kommer et sprøjteforbud på plads, siger han.

Ifølge ham er det især vigtigt at beskytte boringer på små øer samt at passe bedre på i nærheden af boringer, der sikrer drikkevand til de største byer. De er mest udsatte eller pressede.

Udmeldingen kommer, efter at Jyllands-Posten har kunnet berette, at der opdages en stigende andel sprøjtemidler.

Ud af 572 vandboringer er der konstateret pesticidrester i 57,9 procent i årets fire første måneder. I 2016 var andelen til sammenligning 25,2 procent.

Her skal det dog nævnes, at vandværkerne siden sommeren 2018 er blevet pålagt at udvide overvågningen for indhold af pesticidrester.

Derfor kan fund i flere boringer ikke nødvendigvis forklares med, at der bruges flere sprøjtemidler, mener Peter Roslev, lektor i miljøteknologi ved Aalborg Universitet.

- Det afspejler måske mere, at man i dag kigger efter flere forskellige pesticider, end man gjorde tidligere. Og at man måske også kigger steder, hvor man ikke har kigget tidligere, siger han.

Selv om der bliver gjort flere pesticidfund, er flere af fundene under de fastsatte grænser for, hvor meget der maksimalt må være i drikkevandet.

Når de er under grænseværdierne, vurderes de ikke at udgøre nogen sundhedsrisiko. Men ifølge Peter Roslev er det uvist, hvordan det påvirker sundheden, når de mange sprøjtemidler blandes på kryds og tværs.

- Den her cocktaileffekt vil altid være den ukendte faktor, når man indtager vand med mange pesticider. Også selv om koncentrationen er lav, siger han.

Der bliver fundet en lang række pesticider i drikkevand.

De seneste år er væksten ifølge Danva især blevet drevet af pesticiderne DPC og DMS, der er nedbrydningsprodukter fra henholdsvis et gammelt roemiddel og et middel til træbeskyttelse.

Claus Vangsgård erkender, at det er vandværkernes opgave at levere rent drikkevand til borgerne.

- Men vandværkerne kan ikke trylle. Vi har nu engang det vand, som ligger under vores boringer, og så må vi forsøge at få det bedst mulige ud af de ressourcer, vi har, med de problemer, der måtte være det enkelte sted, siger han.

Han påpeger, at det ofte er dyrt og i nogle tilfælde tager mere end et årti at få nye boringer, hvis en eksisterende enten bliver forurenet eller ikke kan levere nok vand.

Miljøminister Lea Wermelin (S) har over for Jyllands-Posten kaldt andelen af pesticider for bekymrende.

SF har kaldt miljøministeren og landbrugsminister Rasmus Prehn (S) i samråd om sagen.

arrow Aalborg får store prygl af Barcelona i CL-finalen
13. juni 2021 kl. 19:28 Opdateret: kl. 19:28
arrow FAKTA: Aalborgs vej til Champions League-finalen
13. juni 2021 kl. 14:43 Opdateret: kl. 14:44
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?