18. september 2020
Den 27. juni 2019, en varm og solrig sommerdag, tog Joy Mogensen (S) springet fra borgmester til minister. Nærmest siden første dag har det været et helt andet liv - og et helt andet skudsmål - Joy Mogensen har haft. Tirsdag den 11. august fylder hun 40 år. (Arkivfoto)
Den 27. juni 2019, en varm og solrig sommerdag, tog Joy Mogensen (S) springet fra borgmester til minister. Nærmest siden første dag har det været et helt andet liv - og et helt andet skudsmål - Joy Mogensen har haft. Tirsdag den 11. august fylder hun 40 år. (Arkivfoto)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fra bydronning til udskældt kulturminister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra bydronning til udskældt kulturminister

Joy Mogensen, der 11. august fylder 40, skiftede sin borgmesterkæde ud med en ministertaburet. Tiden som minister har dog langtfra været en dans på røde roser.

Opdateret 11. august 2020 kl. 07:02
Danmark - 11. august 2020 kl. 07:00
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Da Joy Mogensen som 30-årig blev borgmester i Roskilde, var hun en ung socialdemokratisk komet. Hun blev beskrevet som målrettet, velforberedt og af hendes forgænger, Poul Lindor Nielsen, en "rigtig, rigtig dygtig forhandler".

Tirsdag den 11. august bliver Joy Mogensen 40 år og er kultur- og kirkeminister. Ikke bare titlen, men også tillægsordene er anderledes.

Borgmesterkæden kom seks år efter et valg til byrådet, der kronede en ungdom præget af politisk arbejde i DSU samt en uddannelse i Kultur- og Sprogmødestudier på RUC.

Ved kommunalvalget i 2017 ledte hun Socialdemokratiet til et kanonvalg i Roskilde og fik næsten 15.000 personlige stemmer.

Som politisk stjernefrø af den kaliber var det derfor ikke komplet uventet, at Joy Mogensens navn var at finde på statsminister Mette Frederiksens (S) ministerliste.

Og med Joy Mogensens ofte italesatte glæde ved klassisk musik - hendes støvsuger har dirigeret mangt en arie, har hun sagt til Altinget - var hendes entre i Kulturministeriet heller ikke helt ved siden af.

- Jeg havde aldrig troet, at det var muligt, sagde Joy Mogensen den solskinsmorgen i juni i 2019.

Siden skiftet har dårlige politiske sager dog stået i kø. Det samme har kritikere fra både kulturlivet, mediebranchen og Christiansborg.

Joy Mogensen overtog et ministerium midt i omstridte besparelser på kulturen, i DR og et uskønt radioudbud. Allerede i september var hun under angreb for at have sminket tal for nye besparelser på kulturen.

Og i oktober blev hun ramt af en personlig tragedie, da det barn, hun ventede i samme måned, døde. Ministeren gik på orlov.

- Sorgen vil altid være der. Men den bliver ikke ved at fylde det hele. Når sorgen ikke fylder for meget, kommer jeg på arbejde igen, skrev Joy Mogensen.

1. januar startede det politiske liv igen. Kort efter kom covid-19 til Danmark.

Kulturlivet følte på ingen måde, at ministeren hverken respekterede eller kæmpede for det. Helt grelt blev det, da hun i marts kaldte det "upassende at tale om kultur" under krisen.

- Det er rart at se, at kulturen åbenbart kan klare sig uden en minister, sagde museumsdirektør Ulla Tofte spydigt til Berlingske i den anledning.

I slutningen af marts opfordrede et flertal i Folketinget statsministeren til at fjerne Joy Mogensen fra forhandlingerne om hjælp til kulturen.

Kritikken har haglet ned fra både kommentatorer og politikere, der har kaldt hende regeringens svageste kort, uden handlekraft og uden forståelse for sit område.

I juli fik hun en næse af Folketinget efter lang tids frustration hos kulturordførerne.

Joy Mogensen står fortsat foran komplicerede politiske forhandlinger om medieforlig og en varslet revision af teaterloven og museumsloven.

Her får Joy Mogensen brug for flere af de tillægsord, der blev knyttet til hende i Roskilde, og færre af dem, der er knyttet til hende på Christiansborg.

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?