16. september 2021
Forsvarsminister Trine Bramsen afviser, at soldater skulle have gjort noget ulovligt under indsatsen for at aflive mink.
Forsvarsminister Trine Bramsen afviser, at soldater skulle have gjort noget ulovligt under indsatsen for at aflive mink.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forsvarsministeren afviser pure ulovligheder i mink-sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forsvarsministeren afviser pure ulovligheder i mink-sag

Det har vakt stor furore, at Forsvaret indsatte uniformeret personel i indsatsen for at slå alle mink ned.

Opdateret 03. december 2020 kl. 05:49
Danmark - 02. december 2020 kl. 16:50
Af Ritzau

Der har været voldsom kritik af Forsvarets engagement i indsatsen for at slå alle mink i Danmark ned. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) afviser onsdag komplet, at soldater skulle have gjort noget ulovligt.

Den 4. november sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at alle mink i Danmark skulle slås ned. En række myndigheder, blandt andet politiet og hæren, blev sat ind for at løse den opgave.

arrow Læs også: Avis: Styrelse opfattede besked på pressemøde om mink som en ordre

Det viste sig efterfølgende, at der ikke var en lov på plads. Og at myndighederne dermed ikke kunne beordre raske mink slået ned uden for smittezoner. Alligevel blev minkavlere kontaktet - også af uniformsklædte soldater.

- Anerkender ministeren, at Forsvarets indsættelse i den såkaldte "Operation Minkaflivning" har kunnet opfattes beordrende for minkavlerne, selv om ordren var ulovlig, spurgte De Konservatives Niels Flemming Hansen forsvarsministeren.

Det afviste hun komplet:

- Lad mig slå en ting fast. Forsvaret har ikke aflivet mink. Ingen soldater har været indsat for at aflive mink. Og der har ikke været en "Operation minkaflivining".

- Forsvaret og Forsvarets soldater har ikke beordret noget til nogen i denne her sag. Det står også klart i den instruks, soldaterne har fået, at der ikke må bruges nogen form for magt, sagde forsvarsminister Trine Bramsen.

Hun sagde, at Forsvaret og Forsvarets soldater har bistået myndighederne - den Nationale Operative Stab - med logistisk støtte. Hvilket Forsvaret gerne må.

- Forsvaret har ikke bidraget til noget ulovligt. Der er fuld hjemmel til de opgaver, Forsvaret har udført

- Ingen soldater har været udsendt på ulovlige missioner eller opgaver. De eneste, der påstår det, er De Konservative. Og jeg vil opfordre til, at man ikke turnerer rundt med påstande, der ikke er rigtige, siger Trine Bramsen.

arrow Hver fjerde pelsdyrfarm havde konkursretning i 2019
03. december 2020 kl. 18:20 Opdateret: kl. 18:23
arrow FAKTA: Det betyder en politisk næse
03. december 2020 kl. 17:49 Opdateret: kl. 17:50
arrow Heunicke får en politisk næse for minksag
03. december 2020 kl. 17:37 Opdateret: kl. 17:38
Synes du, at kommunen er der for dig?