15. maj 2021
Det bliver svært at overholde reglerne om social afstand i et år, vurderer adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen. Her ses stor gruppe mennesker, der mødte op foran Fredensborg Slot i forbindelse med dronning Margrethes 80-års fødselsdag torsdag i sidste uge. (Arkivfoto)
Det bliver svært at overholde reglerne om social afstand i et år, vurderer adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen. Her ses stor gruppe mennesker, der mødte op foran Fredensborg Slot i forbindelse med dronning Margrethes 80-års fødselsdag torsdag i sidste uge. (Arkivfoto)
Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forsker: Sociale danskere kan næppe holde afstand i et år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forsker: Sociale danskere kan næppe holde afstand i et år

Danskernes behov for socialt samvær er for stort til, at det kan tæmmes i et helt år, vurderer forsker.

Opdateret 20. april 2020 kl. 13:38
Danmark - 20. april 2020 kl. 13:36
Af Ritzau

Danskerne vil næppe være i stand til at overholde sociale restriktioner og forbud mod større forsamlinger i et helt år.

Det vurderer Pelle Guldborg Hansen, der er adfærdsforsker ved Roskilde Universitet (RUC).

- Vi er sociale væsener. At skulle afholde sig fra at kramme og mødes og indgå i sociale aktiviteter som sport, idrætsliv, fester og caféliv, det har jeg svært ved at se, at man kan dæmme op for, lyder vurderingen.

Meldingen kommer, efter at Kåre Mølbak, faglig direktør ved Statens Serum Institut, i mandagens udgave af Berlingske kom med en kedelig spådom:

Vi skal undgå håndtryk, kram, kindkys og store forsamlinger i mindst et år. Den sociale afstand er ifølge Kåre Mølbak et afgørende våben i den danske kamp mod coronavirus.

Men det vil ifølge Pelle Guldborg Hansen være noget nær umuligt at bevare disciplinen i Danmark. Ikke mindst når antallet af smittetilfælde ligger så lavt, som det har gjort de seneste uger.

- Hvis tallene går markant op, så vil danskerne nok revurdere og sige, at de nok hellere må holde fast i de nye retningslinjer.

- Men når situationen er, som den er nu, så vil vi nok ikke holde fast. Der skal en ændring til, før danskerne vil være villige til at gøre det på den lange bane, og selv da vil det være problematisk, siger han.

Pelle Guldborg Hansen ser allerede tegn på, at danskerne begynder at slække på disciplinen.

Og når temperaturerne tager et ekstra hop, vil det for alvor blive svært at tæmme danskernes sociale behov.

- Det gode vejr vil betyde, at vi vil finde ethvert smuthul og bøje enhver regel, der kan bøjes. Og hvis reglerne er alt for ubøjelige, så vil vi se, at folk bliver ligeglade, siger Pelle Guldborg Hansen.

- Så det er en balancegang, man er ude i. Myndighederne skal tænke meget over, hvad det er for en adfærd, man forsøger at regulere, og hvordan den pågældende adfærd skal gribes an, og hvad der er realistisk.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?