26. oktober 2020
Den ingeniøruddannede Basil Hassan har ifølge anklagemyndigheden en hovedrolle i en straffesag om indkøb af droner, kameraer og andet udstyr til Islamisk Stat. Hassan er flere gange meldt dræbt, men ikke officielt. Han er eftersøgt for drabsforsøget på islamkritikeren Lars Hedegaard i København i februar 2013. (Arkivfoto)
Den ingeniøruddannede Basil Hassan har ifølge anklagemyndigheden en hovedrolle i en straffesag om indkøb af droner, kameraer og andet udstyr til Islamisk Stat. Hassan er flere gange meldt dræbt, men ikke officielt. Han er eftersøgt for drabsforsøget på islamkritikeren Lars Hedegaard i København i februar 2013. (Arkivfoto)
Foto: Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Formodet bagmand i dronesag beskrives som farlig terrorist

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Formodet bagmand i dronesag beskrives som farlig terrorist

Tidligere amerikansk embedsmand vidner i sag om medvirken til terror i København. PET-leder har også vidnet.

Danmark - 17. september 2019 kl. 12:58
Af Ritzau

En tidligere embedsmand i det amerikanske udenrigsministerium og en leder i PET vidner tirsdag i en dansk straffesag om indkøb af droner, kameraer og andet udstyr til Islamisk Stat.

Amerikaneren udtaler sig om den mand, som ifølge anklagemyndigheden var en slags bagmand i sagen, og som på et tidspunkt blev opført på USA's liste over terrorister.

arrow Læs også: Tiltalt ingeniør i terrorsag: Hobbyfly handlede om vindenergi

- Basil Hassan forekommer mig at være en af de farligste personer, som vi udpegede, siger Jason Blazakis. I Københavns Byret afhøres han via en Skype-forbindelse til udlandet.

Som leder af et anti-terrorkontor i Udenrigsministeriet blev der i hans ti år opført måske over 200 personer og grupper på listen. Basil Hassan kom på i november 2016.

Den tidligere embedsmand siger, at Basil Hassan, der blev uddannet på DTU i Danmark, og som er eftersøgt for drabsforsøget på forfatter og journalist Lars Hedegaard i 2013, havde en nøglerolle i et droneprogram hos Islamisk Stat.

- Han var involveret på flere måder. Han var involveret i afprøvning og i operationer med brug af droner i Syrien, forklarer Jason Blazakis.

- Han havde adgang til teknologi, som gjorde det muligt at udvikle droneprogrammet, uddyber han.

Droner blev brugt blandt andet til overvågning. Men han bekræfter på et spørgsmål fra senioranklager Sidsel Klixbüll, at danskeren også havde med armerede droner at gøre.

En af forsvarerne, advokat Gert Dyrn, undrer sig over, at der i den officielle meddelelse fra november 2016 intet står om droner.

- På det tidspunkt kunne vi ikke tale åbent om hans involvering i droneprogrammet, svarer Jason Blazakis.

På flere tidspunkter under afhøringen tager han forbehold og siger, at han ikke husker sagens detaljer. Andre gange er det hans tavshedspligt, som gør, at han ikke kan svare præcist.

Basil Hassan er flere gange meldt dræbt, men ikke officielt. Hans beskikkede forsvarer er til stede i retssalen.

Et andet vidne i tirsdagens retsmøde er lederen af PET's terrorcenter. Han har fortalt retten, at Hassan avancerede i Islamisk Stat og blev leder af enheden Katibat Al-Baraa Bin Malik, som netop stod for droner. Det skyldtes hans baggrund som ingeniør fra DTU og evnen til at skaffe udstyr, vurderer PET-lederen. Kaldenavnet var Abu Hani.

Tre mænd fra Hassans omgangskreds i Danmark er tiltalt for at have skaffet blandt andet propeller, motorer og mange andre dele til droner, som skulle leveres til Islamisk Stat. Det var Hassan, der ifølge anklagemyndigheden satte dem i gang.

Mændene nægter sig skyldige. To af dem er også tiltalt for at have leveret kameraer, som blev brugt i et konkret angreb på en syrisk base.

Sagen begyndte mandag. Dommen ventes til november.

arrow Tre mænd anklaget for dronekøb til IS
16. september 2019 kl. 20:00 Opdateret: kl. 16:46
arrow PET vil fortælle byret om efterforskning i Syrien
16. september 2019 kl. 17:51 Opdateret: kl. 17:52
arrow Angreb på syrisk base kaldes terror af anklagere i byret
16. september 2019 kl. 15:27 Opdateret: kl. 15:28
Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?