20. september 2019
(ARKIV) Giftdepotet på 110 tons fra Cheminova ligger stadig begravet ved Høfte 42 syd for Thyborøn.
(ARKIV) Giftdepotet på 110 tons fra Cheminova ligger stadig begravet ved Høfte 42 syd for Thyborøn.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Finansminister forventer at lande del af sundhedsreform i dag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Finansminister forventer at lande del af sundhedsreform i dag

Finansministeren håber på delaftale om miljø søndag aften og en fuld sundhedsaftale inden for en uge.

Danmark - 24. marts 2019 kl. 13:44
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er finansminister Kristian Jensens (V) forventning, at regeringen og Dansk Folkeparti i løbet af søndagen bliver enige om den del af sundhedsreformen, som handler om miljø- og jordforurening.

Det fortæller finansministeren forud for, at han mødes med Dansk Folkeparti søndag eftermiddag. Han regner med, at parterne kan lande en delaftale tidligt på aftenen.

arrow Læs også: Danske Regioner tvivler på regeringens ambitioner i delaftale

- Idéen er, at vi får skabt en situation, hvor alle de øvrige dele, som ikke har noget med sundhed at gøre, gradvist bliver lukket. Så har vi kun én ting tilbage at forhandle om, nemlig selve sundhedsdelen, siger Kristian Jensen.

Miljø og jordforurening er blevet en del af sundhedsforhandlingerne, fordi regeringen lægger op til, at regionsrådene skal nedlægges, og dermed skal deres opgaver placeres hos kommunerne og staten.

I forhold til miljø- og jordforurening vil det ifølge regeringen resultere i en forventet besparelse på omkring en halv milliard kroner fra 2020 til 2030. Det svarer til 50 millioner om året.

De penge vil regeringen bruge på en styrket indsats mod de såkaldte generationsforureninger. Det er eksempelvis Grindstedværket og Cheminovas fabriksgrunde og Høfde 42.

- Det kommer til at tage utroligt lang tid at rense jorden med den fart, som regionerne har på i dag. Derfor har vi brug for at speede op og få renset jorden hurtigere, så vi ikke skubber problemet videre til næste generation, siger Kristian Jensen.

Formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), har "meget svært ved at se, hvordan regeringen vil spare 500 millioner kroner uden at det vil betyde flere forurenede grunde og dårligere beskyttelse af drikkevandet".

- 50 millioner kroner i årlige besparelser udgør mere end ti procent af regionernes budget til området. Det svarer til, at 100 ud af de 225 regionale ingeniører, geologer og biokemikere, der i dag tager jordprøver og laver boringer, skal afskediges, siger hun i et skrifteligt citat.

Finansministeren regner med, at der de næste dage vil blive lukket flere delaftaler. Han håber på, at parterne kan præsentere en fuld aftale inden for den næste uge.

- Jeg sætter ikke kalenderen over indholdet, men jeg håber, at det kan ske inden for kort tid nu, siger han.

En helt central del af sundhedsreformen er, at regeringen ønsker de fem regionsråd nedlagt.

De skal erstattes af 21 sundhedsfællesskaber, hvor kommuner, praktiserende læger og sygehuse skal blive bedre til at skabe sammenhæng i behandlingen af patienterne.

Men skulle regeringen nå til enighed med Dansk Folkeparti om en sundhedsreform, betyder det ikke, at den også bliver ført ud i livet.

Lovgivningen kan ikke nå at blive vedtaget inden næste folketingsvalg, der senest skal foregå 17. juni.

Det kræver derfor også, at partierne kan mønstre et flertal efter valget.

arrow Regering og DF vil med delaftale øge indsats mod jordforurening
24. marts 2019 kl. 18:20 Opdateret: kl. 18:22
arrow Løkke til kommunerne: I er vigtige for sundhedsreformen
21. marts 2019 kl. 14:14 Opdateret: kl. 14:16