16. januar 2021
Når fyrværkeri er indblandet, kan det hurtigt gå rigtig galt, som eksempelvis campingvognen på billedet her, der eksploderede mandag morgen i Melby.
Når fyrværkeri er indblandet, kan det hurtigt gå rigtig galt, som eksempelvis campingvognen på billedet her, der eksploderede mandag morgen i Melby.
Foto: Kasper Daugbjerg Dønbo
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Få overblikket: De største fyrværkerieksplosioner siden Seest-ulykken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Få overblikket: De største fyrværkerieksplosioner siden Seest-ulykken
Danmark - 25. marts 2019 kl. 15:03
Af Ea Lykke Schausen og Sebastian Hartmann

Mange husker nok, da 800 ton fyrværkeri detonerede og forårsagede en kæmpe eksplosion på N.P. Johnsens Fyrværkerifabrik i Seest ved Kolding tilbage i 2004. Mandag den 25. marts 2019 var fyrværkeri sandsynligvis igen årsag til en eksplosion, da en campingvogn ved Melby i Nordsjælland brød i brand. Men hvor mange lignenede episoder, hvor fyrværkeri kan tilskrives skylden, har der været siden den store fyrværkeriulykke i Seest ved Kolding tilbage i 2004? Få overblikket her.

arrow Læs også: 55-årig sigtet efter eksplosion
3. november 2004:

Den største eksplosion i Danmarks historien skete på N.P. Johnsens Fyrværkerifabrik i Seest ved Kolding tilbage i 2004.

Da en kasse med fyrværkeri faldt ned på gulvet i en container og slog gnister, startedes en brand i containeren, der senere førte til at 800 ton fyrværkeri detonerede.

En frivillig brandmand døde, mens flere andre kom til skade. 12 virksomheder og 75 parcelhuse blev raseret som følge af fyrværkeriulykken.

Eksplosionen, der måltes til 2,2 på Richterskalaen, dannede efterfølgende grobund for en politisk debat om fyrværkeri, og på årsdagen for ulykken vedtog Folketinget en ny lov, der forbyder fyrværkeri i 11 ud af årets 12 måneder.

5. november 2004:

I november 2005 blev en 40-årig medarbejder på fyrværkerifabrikken Pyro-Tech i Skeldby indlagt med anden- og tredjegradsforbrændinger på 40 procent af kroppen, efter en fremstillingsmaskine forårsagede en eksplosion i det produktionsrum, manden arbejdede i.

Manden havde fulgt alle foranstaltninger, og var hoppet i fabrikkens vandbassin med det samme, men måtte alligevel på sygehuset i en længere periode.

5. marts 2005:

I marts eksploderede et fyrværkerilager i Sandby på Vestlolland. 20-25 krysantemumbomber blev spredt i de omkringliggende haver på grund af eksplosionen, hvilket fik beredskabet til at afspærre de omkringliggende veje og evakuere otte personer. Fyrværkeren, der havde opbevaret fyrværkeriet ulovligt, fik åbent kraniebrud og åbent benbrud, men blev kort efter vurderet stabil på hospitalet. Eksplosionen blæste to brandmænd omkuld og en politimand fik hudafskrabninger. Flyvende mursten og andre genstande efter eksplosionen resulterede i mindre skader på de omkringliggende bygninger.

17. december 2006:

To brødre på henholdsvis 23 og 22 år omkom ved en eksplosion tilbage i 2006, da fyrværkeri opbevaret i en skurvogn ved en landejendom i Tved Thisted forårsagede en eksplosion.

8. oktober 2011:

En 41-årig mand og en 45-årig kvinde omkom i en garagebrand efter ulovlig fyrværkeri eksploderede i garagen. En 41-årige mand blev senere fængslet for at have opbevaret flere hundrede kilo sprængfarlige kemikalier i ejendommen med henblik på fyrværkeriproduktion.

2. januar 2015:

En 11-personers bus ved Østre Skole i Ikast brød i brand, da det fyrværkeri, der lå på venstre forsæde i bussen. eksploderede. Det vides ikke, om eksplosionen forekom på grund af antændelse eller ustabilt fyrværkeri. Det var sandsynligvis en krysantemumbombe. der var ingen tilskadekomne efter eksplosionen.

29. november 2015:

En 55-årig mand sad i sin lejlighed i Vedbæk med en hjemmelavet fyrværkeribombe. Mens krudtet lå fremme, sad den 55-årige mand og røg cigaretter, hvilket antændte bomben i mandens hænder. Eksplosionen var så kraftig, at hoveddøren og vinduerne til lejligheden blev sprængt ud, væggene slog revner, køleskabet væltede og tagstenene løftede sig. Manden fik amputeret noget af sin arm og havde svære skader i ansigt og på kroppen efter fragmenter fra eksplosionen.

11. juli 2016:

En fyrværkerieksplosion finder sted i en etageejendom i Hundested. En 28-årig mand var involveret i ulykken, men han slap med brandsår på hænder og i ansigtet. Bygningen blev evakueret, og der var ingen tilskadekomne udover den 28-årige mand. Han blev udskrevet natten efter uheldet. Manden blev sigtet for overtrædelse af fyrværkeriloven, der slår fast, at civilbefolkningen kun må antænde fyrværkeri mellem 27. december og 1. januar, medmindre en specialtilladelse er blevet givet.

25. marts 2019:

Om morgenen mandag den 25. marts udviklede en eksplosion i en campingvogn i Melby i Nordsjælland sig voldsomt og bredte sig til flere andre campingvogne på pladsen. Ved branden kom en 55-årig mand til skade, men politiet kunne hurtigt oplyse, at manden var udenfor livsfare. Han risikerer dog senere at blive straffet, og han sigtes blandt andet for at have udsat andre for livsfare, da der i hans campingvogn lå »en del« fyrværkeri. Desuden sigtes han for at have overtrådt fyrværkeriloven og beredskabsloven.

arrow Eksploderende campingvogn vækkede Walter: Meget, meget ubehageligt
25. marts 2019 kl. 10:06 Opdateret: kl. 10:06
arrow Campingvogn med krudt eksploderede og sårede mand
25. marts 2019 kl. 08:09 Opdateret: kl. 08:10
arrow Eksplosion i campingvogn: Mand kørt på sygehus
25. marts 2019 kl. 07:52 Opdateret: kl. 09:41
I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?