15. august 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: FAKTA: Video med skydende syrienkriger er i fokus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FAKTA: Video med skydende syrienkriger er i fokus

Den danske syrienkriger Ahmad Salem el-Haj er sigtet for terrortrusler og ophold i forbudt område i Syrien.

Danmark - 12. november 2019 kl. 16:31
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

28-årige Ahmad Salem el-Haj ankom mandag til Danmark, efter at Tyrkiet hjemsendte den dansk-palæstinensiske syrienkriger.

Tirsdag blev han fremstillet i grundlovsforhør, hvor han nægtede sig skyldig i tre sigtelser. Han ville heller ikke sige noget under grundlovsforhøret.

Han blev varetægtsfængslet i 27 dage indtil 9. december, hvor retten igen skal tage stilling til fængslingen.

Dommer Lisbeth Christensen slog fast, at der er en særligt bestyrket mistanke om, at el-Haj blandt andet har truet med terror.

Her følger et overblik over de tre sigtelser:

* Første sigtelse er rejst efter paragraf 114 stk. 3 i straffeloven:

Sigtelsen bunder i den video, som Ahmad Salem el-Haj i august 2013 lagde på nettet, hvor han sammen med tre andre personer med et våben skyder til måls mod skydeskiver, der har billeder med ansigter af Morten Storm, Lars Hedegaard, Anders Fogh Rasmussen, Kurt Westergaard, Ahmed Akkari og Naser Khader.

Anklageren vurderer, at videoen var rettet mod danske seere.

Sigtelsen lyder blandt andet, at Ahmad Salem el-Haj med videoen har skræmt en befolkning i alvorlig grad.

Ved overtrædelsen kan han have foretaget en handling, der destabiliserer eller ødelægger et lands grundlæggende politiske, forfatningsmæssige, økonomiske eller samfundsmæssig karakter.

* Anden sigtelse er rejst efter paragraf 136 stk. 1 i straffeloven:

Sigtelsen hænger sammen med videoen fra 2013. Her har han ifølge sigtelsen offentligt tilskyndet til en forbrydelse, da han i videoen blandt andet siger følgende, inden han sammen med de tre andre personer skyder mod billederne af blandt andet Anders Fogh Rasmussen:

- Må Allah destruere dem alle sammen, og må Allah, den lovpriste, den ophøjede, ødelægge de vantro russere, amerikanere, europæere, Nato og alle deres styrker og alle deres allierede, amen.

- Styrken ligger i, at du sigter. Der kommer spørgsmålet: Hvem sigter vi på? Sigter vi på muslimerne, eller sigter vi på de frafaldne og på de vantro. Ved Allah sigter vi på de vantro med vores sværd eller med vores tunger. Lovet være Allah ... Ram de vantro plet. Om det er med vores sværd, om det er med vores Kalashnikov, PGC, RPG, eller hvad end det er, siger han blandt andet ifølge sigtelserne.

* Tredje sigtelse er rejst efter paragraf 114 j i straffeloven:

Ahmad Salem el-Haj er sigtet for, at han på et tidspunkt i perioden mellem 8. juni 2016 og november 2017, som dansk statsborger, uden tilladelse har opholdt sig i al-Raqqa-distriktet i Syrien.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?