10. juli 2020
En lydoptagelse skulle vise, at Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, den 11. november afleverede en klar besked til Færøernes landsstyre: Hvis det færøske teleselskab Føroya Tele valgte det kinesiske selskab Huawei som leverandør af 5G-netværk, kunne Kina og Færøerne indgå en frihandelsaftale. Hvis ikke, kunne Færøerne glemme alt om en aftale. (Arkivfoto)
En lydoptagelse skulle vise, at Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, den 11. november afleverede en klar besked til Færøernes landsstyre: Hvis det færøske teleselskab Føroya Tele valgte det kinesiske selskab Huawei som leverandør af 5G-netværk, kunne Kina og Færøerne indgå en frihandelsaftale. Hvis ikke, kunne Færøerne glemme alt om en aftale. (Arkivfoto)
Foto: Fred Dufour/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Espersen kalder færøsk Huawei-sag en gedigen skandale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Espersen kalder færøsk Huawei-sag en gedigen skandale

Udenrigsministeren bør kalde Kinas ambassadør i Danmark til samtale, mener Dansk Folkeparti.

Danmark - 11. december 2019 kl. 10:34
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er en gedigen skandale, at Kinas ambassadør i Danmark tilsyneladende har truet den færøske lagmand.

Sådan siger Søren Espersen, som er udenrigsordfører for Dansk Folkeparti.

- Det er første gang, at vi får et klokkeklart bevis på, at den kinesiske stat og Huawei er ét fedt.

arrow Læs også: Færøsk MF'er: Valg af 5G-leverandør er kommerciel beslutning

- Jeg opfordrer udenrigsministeren til at indkalde den kinesiske ambassadør til en samtale. Det er et meget alvorligt diplomatisk skridt, vi tager der, men det er nødvendigt.

Han bakkes op af Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

- Udenrigsministeren må indkalde ambassadøren til en kammeratlig samtale og klart sige fra over for, at man laver så voldsom pression over for et lille land som Færøerne.

- Vi skal også lynhurtigt have indført en screeningsproces, så når det handler om udenlandske investeringer i kritisk infrastruktur som havne og telenet, så skal efterretningstjenesterne i Danmark vurdere, om man skal sige ja eller nej, siger han.

Berlingske kunne tirsdag afsløre, at Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, har lagt pres på topfolk i det færøske landsstyre. Målet skulle være at få dem til at vælge Huawei som 5G-leverandør.

Truslen skulle have gået på, at Kina ville droppe en frihandelsaftale med Færøerne, hvis ikke landet valgte Huawei.

Det var den færøske tv-station Kringvarp Føroya, som var kommet i besiddelse af en lydoptagelse fra et fortroligt møde med lagmanden og ambassadøren den 11. november i år.

Tv-stationen har fået nedlagt fogedforbud mod at bringe optagelsen. Senere har Berlingske og DR dog beskrevet optagelsens indhold.

Hos udenrigsordfører for De Konservative Naser Khader er overraskelsen stor.

- Jeg har mødtes med den kinesiske ambassadør flere gange, og det her ligner ham ikke, så jeg venter spændt på at høre, hvad der er blevet sagt.

- Hvis han har opført sig truende, så skader det Huaweis sag i Vesten, men også Kinas, fordi de igen og igen har sagt, at Huawei og staten intet har med hinanden at gøre, siger han.

Hvis samtalen virkelig viser forbindelse mellem den kinesiske stat og Huawei, så vil konsekvensen komme af sig selv, mener Naser Khader.

- Huawei vil blive totalt udelukket fra de vestlige lande. Selv om det er en kommerciel beslutning, så vil man vælge andre udbydere. Så alene det er konsekvens nok.

Politikerne kæder den nye sag sammen med de to kinesiske pandaer, som Danmark i foråret modtog som et 15-årigt lån til dronning Margrethe af den kinesiske stat.

Gaven blev kritiseret fra flere sider, fordi Kina siden 1950'erne har brugt pandaer som et diplomatisk værktøj til at knytte vestlige lande tættere til sig.

- Hvis pandaerne er en slags pant for, at vi skal opføre os ordentligt, så vil det glæde mig den dag, de rejser hjem, for så har vi fået bevis for, at Danmark igen er blevet en fri og selvstændig nation.

- Jeg vil stå i lufthavnen og vinke til dem, siger Søren Espersen.

arrow OVERBLIK: Det ved vi om Huawei-sagen på Færøerne
11. december 2019 kl. 11:13 Opdateret: kl. 11:14
arrow Udenrigsministeriet afviser dansk pres på Færøerne i 5G-sag
11. december 2019 kl. 08:25 Opdateret: kl. 08:26
arrow Medie: Kina truede Færøerne for at sikre Huawei kontrakt
10. december 2019 kl. 17:35 Opdateret: kl. 17:36
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?